Народното събрание и община Долни Дъбник отличиха изявения юрист проф. д-р Кино Лазаров

16.12.2014 13:43

Председателят на парламента Цецка Цачева връчи на 16 декември 2014 г. почетен плакет на Народното събрание на изявения български юрист и уважаван специалист в областта на административното право и процес проф. д-р Кино Лазаров. „Имам удоволствието да Ви подаря този знак с огромен респект към Вас и изразявайки благодарността на множеството Ваши ученици”, обърна се председателят на Народното събрание към професора.

kino
Цецка Цачева отбеляза, че се отнася с голямо уважение към научната и преподавателската дейност на проф. Лазаров и подчерта, че той е сред авторите на действащия Административно-процесуален кодекс. Председателят на парламента посочи, че с удоволствие би се запознала с поезията на проф. Лазаров, защото вярва, че тя е израз на неговата богата душевност и вътрешна красота. „За поезията има време, тя е по-дълга от закона”, отвърна изтъкнатият юрист.
На срещата Маргарита Стойчева, председател на Общинския съвет на Долни Дъбник, съобщи решението на съвета от 21 ноември 2014 г., с което проф. д-р Кино Лазаров е обявен за почетен гражданин на общината. Приемете званието като символ на вечната връзка с родния Ви град, обърна се тя към изявения юрист. Кметът на Долни Дъбник Борислав Станимиров пожела на проф. Лазаров здраве и посочи, че удостояването му с почетното звание е морална награда за неговия достоен труд. Юристът получи почетният знак на Долни Дъбник и знамето на общината.
Проф. д-р Кино Лазаров е роден през 1933 г. в Долни Дъбник. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет, след което 9 години е съдия в Плевенския районен съд. Завършва редовна аспирантура по административно право и административен процес в Института за правни науки при БАН, под научното ръководство на акад. Петко Стайнов. Той е един от доайените на Юридическия факултет на Пловдивския университет. Бил е член на три консултативни съвети по законодателство към Народното събрание, както и един от членовете на комисията по изготвяне на Конституцията, автор е на множество научни съчинения в областта на административното право и процес.
Информация и снимка – Пресцентър на Народно събрание. Заглавие – Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: