Дни на наследството се проведоха в читалището в Победа (галерия)

14.12.2014 15:22

14.12.pobeda1

Днес в лекционната зала на НЧ „Зора 1990” в село Победа се състоя интересно събитие – „Дни на наследството“, заключителен етап на проекта „Децата и Европейското културно наследство”, финансиран от СПОФ „Читалища” – Плевен. Това информира секретарят на читалището, Димитринка Гетова. Проектът е една от петте инициативи, осъществени от читалищата в Община Долна Митрополия в конкурсната сесия „Европа в моя живот”. Гости на финалното събитие бяха кметът на селото Даниела Александрова и Милена Грамова – оператор от Фонд „Читалища”.

14.12.pobeda2
Секретарят на читалището и координатор на проекта – Димитринка Гетова, запозна присъстващите чрез презентация с извършените дейности и постигнатите резултати по проект „Децата и Европейското културно наследство”. Участниците в проекта представиха подготвената от тях фотоизложба на обекти от Европейското културно наследство в България и в 6 европейски страни, както и създадената фен страница в профила на Читалището в социалната мрежа Facebook. Проведено бе онлайн състезание с въпроси за Европа между участниците. Най-добре представилите се получиха благодарствени грамоти и информационни брошури. Специално изготвен от екипа на читалището филм запозна присъстващите с богатото българско културно наследство. Самодейци към читалището демонстрираха чепкане на вълна с дарак, предене с хурка и чекрък, плетене на една кука и пет игли, пошиване на шевици, автентични тъкани месали, изпълнение на народни песни, точене на вита баница.

14.12.pobeda3
Традиционни български кулинарни вкусотии – пита, баница и лучник, приготвени от доброволци, бяха поднесени на всички, присъствали в залата. Финалното събитие завърши с мотото на Европейския съюз, което представя Европа като континент с множество от различни традиции и езици, но и със споделени ценности – “Единство в многообразието”.

14.12.pobeda4

 

14.12.pobeda5

 

14.12.pobeda6

 

14.12.pobeda7

 

14.12.pobeda8

 

14.12.pobeda9

 

14.12.pobeda10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: