Коледно настроение цари в СОУ „Иван Вазов“

10.12.2014 9:59

10.12.vazov

В навечерието на светлите празници коледната украса вече грее в СОУ „Иван Вазов“. Традиционното коледно дръвче бе поставено във фоайето на първия етаж още миналата седмица, а помощният персонал на училището се погрижи да го направи възможно най-привлекателно на вид. До него от едната страна с усмивка на уста се издига надуваем снежен човек, който е вдигнал ръка в приветлив поздрав, а от другата е поставен един малък Дядо Коледа с червен костюм.
За много хора елхата е онова нещо, което създава истинското коледно настроение, а ”нашата – голяма и блеснала в цялата си прелест, навява и топъл домашен уют. За разлика от миналата година, когато дръвчето бе покрито със знамената на държавите от проекта „Повече дървета? Да, моля!“, сега можем да видим по него по-традиционна украса. Пъстри коледни играчки висят по клонките, красиви панделки са кацнали по връхчетата, а цветните гирлянди обвиват цялата елха.
Разбира се, минаващите ученици, особено по-малките, не са привлечени само от красотата на коледното дръвче. Те се спират и с интерес сочат дружелюбния снежен човек, който не е загубил очарованието си от миналата година. Ще ви припомним, че за него трябва да благодарим на уважавания оперен певец Любомир Дяковски, който великодушно го подари на училището, с което искрено ни зарадва.
Коледната украса е станала неизменна част от зимните празници. Истината обаче е, че тя не присъства само като декорация, специфичен интерирор за период от годината, а си има и специално значение. От звездата на върха на коледното дръвче до подаръците, наредени под него, всичко носи определена символика. Замисляли ли сте се например защо украсяваме точно елхи. Заради вечнозелените си листа и идеална пирамидална форма тя се свързва с неумиращата природа. Всъщност култът към нея идва от земите на днешна Германия. Езическите племена слагали елхичка пред домовете си с настъпването на месец декември. Когато денят намалявал, а всички останали растения изглеждали мъртви, с ритуали около свещеното дърво, в което се вярвало, че живее духът на гората, германците измолвали идването на пролетта. Още тогава обредното дръвче било украсявано със сушени плодове и свещи.
С времето елхата станала все по-разпространена, всяко семейство си имало. През XVII започнали да се произвеждат гирляндите – първоначално покривани с истинско сребро, което не след дълго било заменено с по-евтин метал. Стъклените топки пък се появили два века по-късно като алтернатива на сушените плодове. На върха на елхата започва да се поставя звезда, която символизира раждането на Спасителя. Видът на сияещото дърво предизвиквал такъв възторг, че скоро обичаят започнал да се разпространява и в останалите европейски страни. При нас той идва от Русия.
В някои държави коледното дръвче не е елха. Виетнамците например украсяват клоните на прасковата, а в държавите от Латинска Америка се използва палмово дръвче, отрупано с памук. Независимо от различията обаче зимните празници навсякъде носят позитивни емоции, красота, любов и вяра… вяра в чудесата!
Автор: Силвия Тачева, 11и клас

#тагове:

НАЙ-НОВИ: