Вера Стефанова зарадва приятели и почитатели с трета стихосбирка

04.12.2014 18:14

4.12.vera1

Своята нова книга „Сънувам ветрове“ представи тази вечер в художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ поетесата и журналист Вера Стефанова. Организатори на проявата бяха Дружеството на писателите и Дружеството на журналистите в Плевен, а с музикални изпълнения в премиерата се включи пианистката Елеонора Карамишева.
За богатата творческа биография на Вера Стефанова говори председателят на Дружеството на писателите – Лалка Павлова, а новата „рожба“ на поетесата представи Христина Комаревска. Тя призна, че ако приемем поезията за духовна храна, е посегнала към третата поетична книга на Вера Стефанова, както се посяга към дъхава пита хляб. „Вера е от тази категория поети, които не изпадат в хвалебствени дитирамби и самовлюбеност. За нея словото е нещо свещено – то е поставено високо на пиедестал и тя благоговее пред него. Неслучайно му е служила предано повече от 40 години и под нейното перо са излезли статии, рецензии, очерци, есета и интервюта, посветени на нашия литературен живот“, отбеляза Комаревска. Секретарят на СБЖ – Плевен не скри, че Стефанова е завързала пръстта на много поети, които са минали през ръководените от нея школи и е дала кураж на прохождащи автори.

4.12.vera2
Христина Комаревска сподели, че още с първите си две стихосбирки Вера Стефанова е доказала, че словото за нея е любов, пристрастие и съдба. „И в „Сънувам ветрове“ тя ни повежда с прецизно подбрани думи в своя свят, изпълнен с доброта и копнеж, с надежда и вяра в хората. Според авторката, поетите са призвани да рисуват света с цветовете на думите, те са винаги будни и вървят по брега на небето, където е песента. Тя пътува със своя влак през годините и за нея е важно, че ветровете на любовта още пеят в нощите й и сънува как цъфва дърво в безводна пустиня, осветено от млада луна. Тя носи слънчев хляб, изпечен на огнището на сърцето – чудесата не са измислица красива – те са мост на придошла река, по който преминава любовта“, каза още Комаревска.

4.12.vera3

#тагове:

НАЙ-НОВИ: