По проект повишават осведомеността на младите за деменцията – новата епидемия на 21-и век

27.11.2014 13:29

27.11.demenciq

Проект под мотото „Диалог на поколенията. За едно ново разбиране за деменцията“ стартираха Асоциация „Младежка инициатива за гражданско общество“ и Гражданско сдружение „Алцхаймер България“. Повече за него днес в пресцентъра на БТА разказаха председателят на Асоциация „Младежка инициатива за гражданско общество“ – Мира Йоткова и изпълнителният секретар на Сдружение „Алцхаймер България“ – Ирина Илиева. Проектът се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на европейското икономическо пространство за 2009-2014 г.
Мира Йоткова отбеляза, че деменцията заплашва да се превърне в новата епидемия на 21-и век, а в България се говори твърде малко за този проблем. „В същото време броят на семействата, обгрижващи дементно болен, нараства – там обстановката често е потисната, като най-много от това страдат децата и младежите. Те често не разбират защо техните близки се променят, започват да се дразнят от този факт и дори развиват агресия срещу тях“, сподели председателят на Асоциация „Младежка инициатива за гражданско общество“. По думите й, този проект цели да бъде повишена осведомеността за болестта деменция и подобряване на комуникацията между младите и техните дементни близки. Също така, той е насочен към защита на уязвимите дементни и даване на гласност на техните проблеми. Не на последно място сред целите е и усвояване на умения на младите да представляват интересите на своите болни близки. Идеята ни е младите да бъдат подготвени и информирани да посрещнат предизвикателствата на деменцията в семействата си, като ще се постараем да бъдат създадени и приложени определени механизми за самопомощ и солидарност на младите към уязвимите им роднини – те да станат гласът на своите близки, като се борят за защита на техните интереси, каза още Мира Йоткова.
Идеята за проекта се е родила на първо място заради липсата на информация за наболелия проблем и невъзможността хората да се справят сами с него. За реализацията му е заимстван опит от различни страни, сред които Дания, Германия, САЩ, Шотландия. Основните целеви групи са 120 младежи с близки, болни от деменция, както и 60 човека, страдащи от коварната болест. В рамките на проекта ще бъдат проведени срещи и обучения в 6 средни училища в Плевен и София. Ще бъде издадена книга за тийнейджъри с работно заглавие „Когато паметта си отива“, в която ще бъдат представени различни истории и ще бъде разказано повече за деменцията. Също така, е планирано създаването на 30-минутен филм, включващ клипчета, заснети от младежите, ангажирани в проекта. Ще бъде създадена и Фейсбук страница, в която младежите ще могат да споделят и да получават подкрепа от специалисти от Сдружение „Алцхаймер България“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: