„Привличане“ на Илко Иларионов – книга за любовта във всички нейни измерения

20.11.2014 18:44

20.11.ilko1

При огромен интерес в пълната до краен предел художествена галерия „Дарение Светлин Русев“ тази вечер се състоя премиерата на първия роман на директора на ДКТ „Иван Радоев“, Илко Иларионов, носещ заглавието Привличане“. Книгата на любовна тематика е посветена на актьорите и е дело на издателство „Ивко“. Специален гост на премиерата на романа бе началникът на Отдел „Образование и култура“ в Община Плевен – Соня Маринова, а с музикални изпълнения в литературната проява се включиха поетът Осман Мустафов, който този път застана зад рояла и певицата Мария Тодорова.

20.11.ilko2
За „Привличане“ говори редакторът на книгата, Ивет Костова, която не скри, че е пристрастна към творчеството на Илко Иларионов и е чела много от пиесите и разказите му. Когато Илко ми каза, че ще пише съвременен любовен роман, не успя да изненада – мисля, че той бе по-изненадан от това, което се случваше с него, беше попаднал в другия свят, обитаван от неговите герои, съпреживяваше техните животи и се вълнуваше от съдбите им, сподели драматургът. Тя не скри, че чувайки за любовен роман, първоначално си е представила сергиите на улиците от не толкова далечното минало, отрупани с розовите романи на издателство „Арлекин“. Но всъщност знаех, че след толкова успешни пиеси и къси разкази, Илко има нужда да разчупи познатите форми и рано или късно той ще напише своя роман, допълни Ивет Костова.

20.11.ilko3
Редакторът на „Привличане“ сподели, че още първата страница на романа те сграбчва с размах и сякаш самото заглавие въздейства като магическо заклинание на читателя. „Този роман не те оставя и за миг, защото е написан от истински познавач на сцената и драматургията. Действието се развива на две платна – сега и в миналото, като картините органично преминават една в друга – отново като кинолента, отново като киномонтаж. И като част от този пъстър свят, един по един влизат героите – сложни личности, преживяващи драматични конфликти, свързани с любовни триъгълници и квадрати. Това са живи, плътни образи, всеки със своята биография, светоусещане и поведенческа мотивация“, каза Ивет Костова.

20.11.ilko4
Тя изтъкна, че „Привличане“ е книга за любовта във всичките й измерения – за първата любов, за късната любов, за синовната и родителската любов, за любовта-призвание към изкуството и любовта, която дава смисъл на живота. За мен този роман е един предизвестен успех на писател с неоспорим талант и отдаденост на изкуството“, не скри редакторът на книгата.
Многобройните почитатели и приятели на Илко Иларионов имаха възможността да чуят части от романа лично от неговия автор, който сподели подробности около нелеката си работа върху текста и часовете, прекарани с лист и химикал в ръка.

20.11.ilko5

 

20.11.ilko6

#тагове:

НАЙ-НОВИ: