Кои са мумините? Идете в Библиотеката и разберете!

19.11.2014 13:26

19.11.mumini1

Изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“, посветена на 100-годишнината от рождението на популярната по цял свят финландска карикатуристка, бе открита днес в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен. Проявата, организирана от Библиотеката и Посолството на Финландия у нас, представя внушителната кариера на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на мумините и техните приключения. Сред официалните гости на откриването бяха Таня Грен – съветник в Посолството на скандинавската държава, зам.-кметът на Община Плевен Стефан Петков, началникът на Отдел „Образование и култура“ Соня Маринова, представители на Община Долни Дъбник, както и ръководители на културни институти.

19.11.mumini2
„Туве Янсон – живот и творчество“ обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините – литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.

19.11.mumini4
Многобройните гости в Библиотеката бяха приветствани от Таня Грен, която отбеляза, че през 2014-а се навършват 100 години от рождението на Туве Янсон, популярна като „майката на мумините“. „В средата на 50-те години на миналия век тези герои стават изключително известни, превръщайки се буквално във феномен. Оттогава досега книгите за мумините са преведени на повече от 40 езика, сред които и българският, а симпатичните човечета стават герои в телевизионни предавания и дори в оперни представления и театрални постановки“, сподели съветникът във финландското посолство.
Изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“ може да бъде видяна в РБ „Христо Смирненски“ – Плевен до 2 декември.

19.11.mumini3

 

19.11.mumini5

#тагове:

НАЙ-НОВИ: