Изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“ представят в плевенската Библиотека

17.11.2014 15:07

17.11.rb

От 19 ноември до 2 декември в Артзалата на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен ще бъде експонирана изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Туве Янсон (1914 – 2001 г.). На откриването, което ще се състои на 19 ноември от 11.00 ч., са поканени официални лица от Община Плевен, от културните институти, представители на творческите среди, приятели на Финландия и почитатели на мумините. Изложбата ще бъде открита от Таня Грен, съветник в Посолството
Изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“, организирана съвместно от Регионалната библиотека и Посолството на Финландия в България, ще представи внушителната кариера на финландката като художник, илюстратор, карикатурист, създател и автор на мумините и техните приключения.
„Туве Янсон – живот и творчество“ обхваща всички периоди от богатото творчество на авторката, включително репродукции на сюрреалистичните й картини от 30-те, модернистични произведения от 50-те и по-абстрактно изкуство от 60-те и 70-те години на ХХ в. Специално място е отделено на мумините – литературните герои, които Туве Янсон създава и които й носят световна слава и любов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: