130 бона ще възстановяват болниците в Плевенско. Всяка втора проверка на РЗОК е установила нарушения…

05.11.2014 17:55

При изпълнителите на болнична помощ в 47% от извършените проверки са установени нарушения в дейността на лечебните заведения. Това информират от РЗОК Плевен. Общо за периода от януари до септември РЗОК е издала наказателни постановления за налагане имуществени санкции на лечебни заведения за болнична помощ в размер на 148 600 лв. и е начислила суми за възстановяване в размер на 131 449 лв. Сумите, които РЗОК-Плевен не е заплатила на болнични лечебни заведения в резултат на извършен предварителен контрол на отчетената дейност през деветмесечието са общо в размер на 228 017 лв.

rzok (1)
Като причини за налагане на санкции или незаплащане на случаи по КП се установиха най-често: неспазване на диагностично – лечебен алгоритъм по КП; неспазени индикации за хоспитализация-прием на пациенти без убедителни данни за болнично лечение;
неизпълнени критерии за дехоспитализация и определяне следболничния режим; нарушения при работа с медицинската документация по НРД и другата болнична медицинска документация и др.; Пропуските, констатирани в рамките на предварителния контрол върху отчетената дейност са следните:
повторна хоспитализация в 30 дневен период от предходна такава;
дублирани хоспитализации в рамките на болничния престой;
хоспитализация на пациенти с прекъснати здравноосигурителни права;
отчитане на клинична пътека, която не е в предмета на договора;
неспазен диагностично лечебен алгоритъм и др.
В контролната дейност на болничните лечебни заведения за периода са включени и немалък брой проверки с характер на междинен одит-непосредствен контрол на медицинската документация на пациентите по време на оказване на болничната медицинска помощ. При проверките на място контролните екипи на касата също са констатирали пропуски, в резултат на което са отхвърлени от заплащане случаи на обща стойност 8492 лева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: