Читалищни дейци обидени от стила на работа на шефката на културата

05.11.2014 17:25

С открито писмо до кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков, до Общинския съвет и медиите излезе Областният съвет на Съюза на народните читалища в лицето на неговия председател Чавдар Луканов. Повод за писмото е провелата се през миналия месец среща по инициатива на началника на отдел „Образование и култура“ Соня Маринова с изявени дейци на културата, директори на културни институти, председатели на творчески групи. Публикуваме текста без редакторска намеса:

5.11.chitalishta
Уважаеми жители на община Плевен,
Обръщаме се към Вас по повод следния случай. На 13.10.2014 г. се е състояла среща по инициатива на началника на отдел „Образование и култура“ Соня Маринова, с изявени дейци на културата, директори на културни институти, председатели на творчески групи и представители на Арт форум – Плевен.
Участниците са обсъждали имиджа на Плевен като духовен център. Тъй като срещата е била организирана от специалистите в отдел „Образование и култура“ и лично от г-жа Соня Маринова, ние бихме желали да изразим нашето становище относно стила и методите на работа на г-жа Маринова. Изчакахме да мине датата 1 ноември в знак на уважение към празника, на който всички ние отдаваме своята почит към делото на народните будители. Днес обаче – 05.11.2014 г., представители на читалища в Община Плевен, се събрахме на среща и взехме решение чрез медиите да огласим нашата позиция относно отношението или по-скоро липсата на такова от страна на г-жа Маринова към нас, като ръководители на културни институти.
Разбираме, че на г-жа Маринова й липсва управленски и административен опит. Никога обаче не е късно и срамно да се посъветваш с хора, които разбират от тази материя, като в конкретния случай визираме работещите в отдел „Образование и култура“ в Община Плевен. Изглежда обаче, че г-жа Маринова си мисли, че е наясно с всичко в сферата на култура и затова не е счела за необходимо да се допита до съответните експерти.
Обидени сме и от отношението на г-жа Маринова към читалищата като културни институти, от демонстрираното от нейна страна явно неуважение и пренебрежение. Г-жа Маринова дори не счете за необходимо да покани представители на читалищата в община Плевен на въпросната среща по проблемите на плевенската култура. Може би г-жа Маринова е възнамерявала да ни събере отделно, но месец след тази дискусия, никой от нас не е потърсен за разговор. Това определено ни кара да мислим, че за началника на Отдел „Образование и култура“ в Община Плевен читалищата не представляват част от културата в Общината, или като непрофесионални културни институти смята, че няма за какво да разговаря с нас.
Считаме поведението на г-жа Соня Маринова към нас като проява на високомерие. Смятаме, че читалищата в община Плевен с нищо не са заслужили подобно пренебрежително отношение, най-малкото заради труда, който полагаме. Освен това искаме да напомним на г-жа Маринова, че в селата на община Плевен също живеят хора, които имат нужда от културен живот и, че там читалищата са единствените културни средища.
Позволяваме си да посъветваме г-жа Маринова да се поучи от работата на своята предшественичка на този пост – г-жа Йонита Иванова, която като цяло имаше адекватно отношение към нашата работа. Заявяваме, че читалищата в община Плевен имат своето място и роля в културният живот, те са средище на духовност и не бива да бъдат подценявани! Искрено се надяваме, че това ще бъде прозряно и от г-жа Соня Маринова.
Верен на принципите на обективната журналистика, „Плевен за Плевен“ е готов да публикува позицията и на другата страна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: