Семинар отчете състоянието на доброволните формирования в общините от област Плевен

05.11.2014 12:30

Областна администрация проведе семинар с участието на кметовете на общини, служителите в администрациите, имащи задължения свързани с защитата при бедствия и представители на Регионална дирекция. „Пожарна безопасност и защита на населението“. Целта бе да се провери актуалното състояние и готовността на формированията за участие в осигуряването на защита при бедствия и други извънредни ситуации, да се обсъдят евентуалните проблеми и промените в нормативната база, регламентираща тяхната дейност. Беше отчетено, че Общинските съвети на 11-те общини в областта са приели решения за създаването на доброволни формирования. Кметовете на общини са превели в изпълнения решенията, с изключение на общините Искър и Пордим.

sem1
Дейностите, които извършват доброволните формирования, са разписани в съответните нормативни документи. Основно става въпрос за спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, операции по издирване и спасяване, извършване на неотложни и аварийно възстановителни работи, оказване на първа помощ, както и други операции свързани със защитата. Отрядите преминават през съответните обучения.
Участниците в семинара се запознаха с измененията в нормативната уредба и състоянието на доброволните формирования на територията на областта. Данните по общини сочат, че 120 са доброволците, включени в доброволните формирования в област Плевен, при стандарт на численост 205. Присъстващите се запознаха с Националната програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования през периода 2013-2020 година
До момента в страната са изградени 160 доброволни формирования с 2283 доброволци. 218 общини предвиждат да изградят формирования, като 109 от тях да бъдат самостоятелно действащи или от смесен тип. Това информират от Пресцентър на област Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: