ПРОГРАМА НА ЕС „ЕРАЗЪМ+” – НОВИ ВЪЗМОЖОСТИ ЗА МЛАДИТЕ НА ЕВРОПА

26.10.2014 14:24

evropa-direktnoЕдна от най-привлекателните нови програми на Европейския съюз за периода 2014-2020 година се очертава „Еразъм+”. Тя събра в себе си 7 програми на ЕС за образование, обучение и младеж, но за първи път включи спорт. Общият и бюджет възлиза на 14,7 милиарда евро.

Защо такава програма: защото бе прието, че Европа трябва да осигури на своите граждани образованието, уменията и творческото мислене, които са им необходими да постигнат успех в едно общество на знанието. В условията на един динамичен свят, образователните системи следва да се модернизират и адаптират към новите начини на преподаване и учене и така гражданите да се възползват от всички нови възможности, които съществуват. Формалното и неформалното образование и обучение са от ключово значение за създаването на работни места и подобряване на конкурентоспособността в Европа.

Чрез Програмата се отварят нови и по-големи възможности за учене в чужбина, както за студенти и ученици, така и за техните преподаватели. Чрез евро субсидиите за обучение могат да се обхванат повече от 4 милиона европейски граждани. 2 милиона европейски студенти, 500 000 млади хора обменили опит със свои връстници от други страни като доброволци или участници в младежки обмени, 650 000 професионални стажове или обучения в чужбина – това са част от ключовите показатели на тази подкрепяща програма на ЕС.

Разбира се като всяка програма на Съюза и тази е базирана на конкурсното начало. Имате идея, разработвате проект според регламента и указанията и кандидатствате. Подробно как става това можете да разберете чрез Националната агенция по „Еразъм+“ във всяка страна – членка или Изпълнителната агенция (EACEA) в Брюксел. За България ролята на Национална агенция се изпълнява от Център за развитие на човешките ресурси, София. www.hrdc.bg

ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ПОСЕТЕТЕ:

www.ec.europa.eu/erasmus-plus

ИЛИ НАМЕРЕТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МЕДИИ:

Twitter: #ErasmusPlus

Facebook: Erasmus+


Електронният информационен портал Плевен за Плевен поддържа тази рубрика съвместно с Европейски информационен център „Европа директно”.

Информационен център Европа Директно – Плевен е част от мрежата на Европейските (общо 500) и български (15 на брой) центрове и предлага своите услуги на широката общественост. Открит през 2013 година, Центърът предоставя информационни услуги за всички групи хора, съобразно техните специфични нужди и запитвания: от въпроси на граждани, свързани с пребиваване, заетост или социални права в друга страна членка, до подпомагане на ученици и студенти в тяхната подготовка по въпроси, свързани с ЕС.Това е начин да се получава информация, съвети, помощ и отговори на въпроси за Европейския съюз, законодателството, политиките, програмите и възможностите за финансиране.
Европейски информационен център Европа директно, Плевен предлага различни възможности да получите информация и съдействие:

  • Основна информация по въпроси свързани с ЕС
  • Безплатен достъп до интернет сайтове на Европейския съюз
  • Безплатна богата библиотека с информация за европейски програми
  • Консултации по конкретни въпроси на европейска тематика
  • Обучителни семинари и конференции по актуални теми, свързани с ЕС
  • Съдействие при намиране на европейски партньори
  • Съдействие при организиране на обществени прояви, свързани с ЕС

Едно от най-използваните средства за информация е изпращането на запитвания на нашата електронна поща: europedirect.pl@gmail.com. Екипът на центъра връща писмени отговори на въпроси или необходимата информация, както и препратки към други информационни ресурси.

Информационен център Европа директно, Плевен
пл. „Възраждане“ № 1, офис 314, Плевен 5800
Тел. 064/ 83 65 58
Е-поща:
europedirect.pl@gmail.com
http://europedirect-pleven.eu/
Фейсбук: EuropeDirectPleven

ПОЛИТИКАТА НА СБЛИЖАВАНЕ НА ЕС И БЪЛГАРИЯ

Политиката на сближаване е основният инвестиционен стълб на бюджета на Европейския съюз (ЕС). Чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), Кохезионния фонд и Европейския социален фонд (ЕСФ) ЕС предоставя подкрепа на нови иновативни форми на стопанска дейност, подкрепя малките и средните предприятия, създава устойчиви работни места, подобрява уменията, бори се с бедността, насърчава социалното приобщаване, осигурява достъп до широколентов интернет в отдалечените региони, работи по проблема с изтичането на мозъци, подобрява околната среда, насърчава енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници, изгражда жизнено важни транспортни връзки и повишава ефективността на държавните администрации. Общият размер на тези фондове възлиза на повече от една трета от целия бюджет на ЕС. Всички региони на ЕС черпят ползи от политиката на сближаване, но по-бедните региони получават по-големи инвестиции.

Политиката на сближаване ще инвестира 351 млрд. EUR в градовете и регионите на ЕС.

През периода 2014–2020 г. България ще управлява седем оперативни програми по линия на политиката на сближаване на ЕС. Четири от тях ще бъдат финансирани от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от Кохезионния фонд, две програми ще получат финансиране от Европейския социален фонд (ЕСФ), включително по Инициативата за младежка заетост, и една програма ще бъде финансирана едновременно от ЕСФ и ЕФРР.

За периода 2014–2020 г. за България са разпределени около 7,6 млрд. EUR (по текущи цени) от общото финансиране за политиката на сближаване:
● 5,09 млрд. EUR за по-слабо развитите региони (всички).
● 2,28 млрд. EUR по линия на Кохезионния фонд.
● 165,7 млн. EUR за програмите за европейскотериториално сътрудничество.
● 55,2 млн. EUR за Инициативата за младежка заетост.

От тях делът на ЕСФ ще бъде най-малко 1,46 млрд. EUR. Действителният дял ще бъде определен с оглед на специфичните
предизвикателства, с които трябва да се справи страната в областта на заетостта, социалното приобщаване, образованието и управлението.

Условия за допустимост за структурните фондове
(ЕФРР и ЕСФ) за периода 2014–2020 г.
по-слабо развити региони (БВП на глава от населението < 75 % от средния за ЕС–27)
региони в преход (БВП на глава от населението в диапазона 75–90 % от средния за ЕС–27)
по-силно развити региони (БВП на глава от населението >= 90 % от средния заЕС–27).

Научете повече за проектите на политиката на сближаване на ЕС в България
За повече примери за проекти, както и за връзки към пълния списък на бенефициентите на финансиране по линия на политиката на сближаване на ЕС, посетете:
● Уебсайт на Европейската комисия, посветен на регионалната политика

НАЙ-НОВИ: