Понижаването на температурите води до опасност от пожари, предупреждават от РДПБЗН – Плевен

22.10.2014 13:30

За периода 1 октомври 2013 г. – 1 октомври 2014 г. в област Плевен са възникнали 54 пожари по причини, характерни за отоплителния сезон. При 18 произшествия има щети: пострадали трима граждани; загинали двама души; нанесени са материални загуби – домакинско имущество, опушени стени и нарушени конструкции на сградите. Основните причини за пожарите са неправилно ползване или технически неизправни отоплителни и нагревателни уреди, както и неизправни и непочистени комини. Преобладаващи са пожарите, които възникват в жилищни сгради.

22.10.pojari
Във връзка с повишената пожарна опасност през есенно-зимния отоплителен сезон служителите, осъществяващи държавен противопожарен контрол от РДПБЗН-Плевен извършват тематични проверки в обектите, като се акцентира на тези за масово пребиваване на хора, учебни, детски и здравни заведения. Особено внимание се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли, условията за успешна евакуация и успешно пожарогасене, състоянието на пътищата, водоизточниците, уредите за първоначално пожарогасене. Осъществява се превантивна дейност в социалните домове и жилища за осигуряване своевременна защита от пожари на самотноживеещи, трудноподвижни и лежащоболни граждани. Проверките се извършват до края на отоплителния сезон. За констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност се налагат административно-наказателни и принудителни административни мерки.
С цел предотвратяване възникването на пожари през есенно-зимния сезон от гражданите е необходимо е да се спазват следните следните правила за пожарна безопасност при експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди:
1. При използване на електрически отоплителни и нагревателни уреди:
Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!
Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!
Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.
Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение!
Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане.
2. При използване на печки с твърдо гориво (дърва или въглища):
Не използвайте самоделни отоплителни уреди за твърди горива!
Да се предвиди отстояние от печките до горими предмети не по-малко от 50 см.
Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;
Да се постави негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани на печката;
Димоотводните тръби (кюнците) да се укрепят стабилно.
Отворите към комина да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки.
Преди началото на отоплителния сезон комините задължително да се почистят от налепи и сажди.
Не разпалвайте печките с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.).
Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай.
Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци!
Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали. Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди! Никога не ги заключвайте! Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места!
3. При използване на печки с течно гориво (нафта):
Нафтовите печки да са устроени върху негорими подложки с вертикални прагове от всички страни. Внимателно да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката на уреда. Не бива да се допускат нарушения на целостта (прогаряния) на стените на разходния резервоар и на горивната камера.
В жилищата да се съхранява нафта само за ежедневни нужди.
Недопустимо е съхраняването на нафтата да става в общите части на кооперации и жилищни блокове (мазета, тавани и др.). За безопасно съхранение да се използват херметично затварящи се съдове, които не се наелектризират.
4. При използване на печки с газово гориво (пропан-бутан):
Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди да се извършват само от специалисти.
Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.
Отопляваните с газови печки помещения задължително да са с постоянна естествена вентилация.
Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота „терен” (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: