Първата библиография, съставена в РБ „Христо Смирненски“, показва в изложба културният институт

15.10.2014 14:26

15.10.bibliografii1

По повод отбелязването на 60-годишнината на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен днес там бе открита изложба под наслов „60 години в 60 библиографски издания“. Пред гостите на интересната изложба ръководителят на справочно-библиографския отдел на културния институт – Милена Арсова – Димова, сподели, че заглавието е по-скоро символично, тъй като в нея са включени доста повече заглавия. Тя посочи, че за първи път в такава пълнота се събират и представят библиографските издания на РБ „Христо Смирненски“ през всички 60 години.

15.10.bibliografii2
В изложбата може да бъде видяна първата библиография, съставена в Библиотеката през 1955 г. – „Борбата за народна свобода в Плевенски окръг 1923-1944 г.“, автор на която е първият директор на Регионалната библиотека Любен Дунчев. Също така, пред публиката са представени плевенски местописи, библиографии на плевенския периодичен печат, сводни бюлетини, бюлетини на новонабавени книги, както и поредицата „Промишлени обекти в Плевенски окръг“, напомняща колко много заводи е имало някога в нашия град. Интерес представляват и персоналните библиографски издания, посветени както на видни плевенчани, така и на българи с принос за развитието на културата и изкуството в България. Сред тях са Григор Вачков, Катя Попова, Георги Константинов, Дончо Цончев, Любен Дилов, Христо Бръмбаров, Александър Муратов, Слави Алексиев, Иван Радоев…

15.10.bibliografii3
При откриването на изложбата Милена Арсова не пропусна да спомене и имената на хората, работили през годините за съставянето на безценните библиографии – Любен Дунчев, Иванка Бошнакова, Рени Миткова, Румяна Пейчева, Христина Трифонова, както и тези на днешния екип на библиографския отдел – Вили Томова и Мария Дочева. Защото за да се направи едно библиографско издание са нужни голям интелектуален потенциал и много труд, а всичко, което стои днес пред вас, е работено през годините с огромно желание и любов, отбеляза още тя.

15.10.bibliografii4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: