Беларус е единствената европейска държава, която прилага смъртното наказание

10.10.2014 8:49

В Деня на Европейския и световния ден против смъртното наказание, Европейският съюз и Съветът на Европа заявяват отново твърдото си и безусловно противопоставяне на смъртното наказание във всички случаи и независимо от обстоятелствата, както и ангажимента си да работят за премахването му по целия свят. Загрижени сме дълбоко от влошаването на положението в някои държави, например последните масови процеси с огромен брой произнесени смъртни присъди, разширяването на обхвата на смъртното наказание в националното законодателство или подновяването на изпълнението на смъртни наказания след няколкогодишно прекъсване.

ded
През последните седемнадесет години в никоя от нашите държави членки не е изпълнявано смъртно наказание. Европейският съюз и Съветът на Европа изразяват задоволство от факта, че всички държави — членки на Европейския съюз, вече са ратифицирали както Протокол 6, така и Протокол 13 от Европейската конвенция за правата на човека, и настойчиво приканват всички останали европейски държави, които все още не са сторили това, да подпишат и ратифицират тези правни инструменти, чиято цел е премахването на смъртното наказание.
Европейският съюз и Съветът на Европа изразяват дълбоко съжаление от неотдавнашните екзекуции, извършени в Беларус — единствената европейска държава, която прилага този вид наказание. Европейският съюз и Съветът на Европа настойчиво приканват Беларус да замени смъртните присъди на останалите две лица, осъдени на смърт през 2013 г., и да въведе мораториум върху изпълнението на смъртно наказание като първа стъпка към премахването му.
И двете организации приветстват неотдавнашните стъпки на Африканския съюз за приемане на допълнителен протокол към Африканската харта за правата на човека и народите във връзка с премахването на смъртното наказание. Европейският съюз и Съветът на Европа приветстват неотдавнашните ратификации на Втория факултативен протокол към Международния пакт за граждански и политически права от 15 декември 1989 г., целящ премахването на смъртното наказание, с които броят на държавите — страни по него, вече е осемдесет и една. Двете организации насърчават всички държави, които още не са сторили това, да ратифицират този протокол по случай 25-ата годишнина от неговото приемане, която се отбелязва през 2014 г.
Европейският съюз и Съветът на Европа призоват всички членове на Организацията на обединените нации да подкрепят резолюцията относно мораториума върху прилагането на смъртно наказание, която ще бъде поставена на гласуване на 69-ата сесия на Общото събрание на ООН през декември 2014 г.“
/Съвместна декларация на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и на генералния секретар на Съвета на Европа по повод на Европейския и Световния ден против смъртното наказание — 10 октомври 2014 г., приета на 9 октомври 2014/
Снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: