С конкурси продължават инициативите по повод 60-годишнината на РБ „Христо Смирненски“

07.10.2014 16:29

7.10.rb

Своята 60-годишнина отбелязва през 2014-а Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен. По този повод през всеки месец екипът на Библиотеката организира различни тематични събития, посветени на личности и събития, важни за културния институт, за неговата роля в обществения живот на града и за читателите му. От директора на РБ „Христо Смирненски“, Аня Михова, научихме, че богатата откъм прояви програма продължава с провеждането на литературни конкурси. През миналата година решихме да организираме конкурс-рецитал, като така възстановим четенето сред всички възрастови групи, припомни тя, като отбеляза, че тогава рецитаторският конкурс бе ограничен до творби на патрона на Библиотеката – Христо Смирненски. След като, обаче, стана ясно, че една такава проява предизвиква интерес сред нашите читатели, решихме тази година конкурсът да бъде с произведения на български автори, по избор на участниците, допълни директорът на РБ „Христо Смирненски“.
Конкурсът ще бъде в две възрастови групи – до 15 години и от 15 години нагоре, като ще се проведе на два етапа. До 10 октомври желаещите да се включат могат да заявят своето участие, а на 15 октомври те ще бъдат прослушани от жури в състав Христо Домусчиев – Бебо, който е негов председател и членове Мариета Калъпова и Валентина Атанасова. Тримата ще преценят кои от кандидатите ще бъдат допуснати до финалния етап, който ще се състои на 22 октомври в Артзалата на Библиотеката.
Аня Михова припомни, че РБ „Христо Смирненски“ организира и още конкурс – за написване на есе и стихотворение на английски и български език, както и за рисунка. Участници в него могат да бъдат деца между 7 и 14 години, а крайният срок за представяне на творбите е 15 октомври. Тук журитата ще бъдат три, като тепърва ще бъде уточнен техният състав, отбеляза Михова. Конкурсите ще бъдат представени официално на 22 октомври, а тогава ще бъде и награждаването на победителите. Директорът на Библиотеката отбеляза, че за организирането на конкурсите културният институт спечели финансиране от втората сесия от Раздел 3 на Културния календар на Община Плевен.
Освен проявите, посветени на юбилея, Библиотеката продължава с Кинолекторията всяка последна сряда от месеца, а от октомври до декември ще се провеждат и събития от инициативата „Бебоци слушат класика“. Началото на ноември традиционно ще е посветено на Деня на будителите, а в края на годината ще бъде организирано и тържество, посветено на дарителите на Регионална библиотека „Христо Смирненски“. То ще бъде и своеобразната кулминация по отбелязването на 60-годишнината.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: