И тримата осъдени за купуване на гласове в Плевенско търгували в полза на ДПС

06.10.2014 12:15

6.10.prokuratura

На територията на Окръжна прокуратура – Плевен са образувани пет досъдебни производства във връзка с купуване на гласове на провелите се парламентарни избори. Това информира на пресконференция днес окръжният прокурор Иво Радев. От тях едно е приключено с влязла в сила присъда, а започнато и приключено с присъда е и едно бързо производство, както и едно незабавно производство. Били са приети общо 19 сигнала от граждани, 12 от тях са обработени, а седем се проверяват.
В тясно сътрудничество с органите на полицията са били извършени редица проверовъчни мероприятия, като така се е стигнало до осъждането на три лица. Една присъда е постановена от Районния съд в Кнежа, като това е и първата присъда за купуване на гласове в страната на този вот, а две – от Районния съд в Плевен. И в трите случая осъдените са предлагали пари срещу глас за ДПС. В първия от тях осъденият е Мирослав Панков на 42 години от Искър, който предлагал по 40 лв. на гласоподаватели. В хода на разледването са открити списъци с имена на хора и пари, а също така са били разпитани петима свидетели. Присъдата за Панков е шест месеца пробация.
Главно действащо лице във втория случай е 62-годишната Зоя Ахмедова от Долни Дъбник, която предлагала по 30 лева за гласуване за ДПС. Тя е осъдена на една година пробация. Третият търговец на гласове, отново в полза на ДПС, е 39-годишният Бисер Живков от Биволаре, като сумата, която той предлагал, е 20 лева. Живков е осъден на една година и един месец пробация, а също така ще трябва да положи 200 часа обществено полезен труд.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: