3 в 1 от Невелина Янакиева в ХГ „Илия Бешков“ (галерия)

25.09.2014 19:03

25.09.nevelina1

Изложба под наслов „Звезди, или…“ с творби на плевенската художничка Невелина Янакиева бе открита тази вечер в художествена галерия „Илия Бешков“. В нея авторката представя пред ценителите на изящното в нашия град акварели, керамика и стъкло. Събитието бе уважено от много почитатели и приятели на Невелина Янакиева, а за доброто настроение на всички в галерията се погрижиха изпълнителите от Перкусионен ансамбъл „Акцент“ при НУИ „Панайот Пипков“ с ръководител Симеон Серафимов.

25.09.nevelina2
При откриването на изложбата директорът на художествена галерия „Илия Бешков“, Мирослав Минчев, сподели, че за него тази изложба донякъде е изненада, защото ако Невелина е добре позната със стъклопластиката си, в тази експозицията тя привлича погледите и със своите акварели – повече от 100 на брой, като Минчев поздрави авторката за смелостта.

25.09.nevelina3
Самата изложба бе представена от скулптора проф. Кирил Мескин, който посочи, че в творбите открива една различна, по-ангажирана и динамична Невелина. Това е показател, че тя живее с проблемите и претворява пулса на нашето време – все по-объркано и тревожно с разрушителната човешка стихия, посочи той. Проф. Мескин отбеляза, че в тази изложба Невелина Янакиева внася прекрасните балансиращи сили на светлината, а цветните акценти в стъклопластиките ни помагат да се докоснем до вълненията на авторката. Може би изненада за мнозина е керамиката в изложбата, но и тя, както и стъклопластиката, са преминали първо през огъня на душата на Невелина, а след това материализирани през живия огън на пещта – един труд, за който зрителят не подозира, гледайки ефирните творения, каза още проф. Кирил Мескин.

25.09.nevelina4

 

25.09.nevelina5

 

25.09.nevelina6

 

25.09.nevelina7

 

25.09.nevelina8

 

25.09.nevelina9

 

25.09.nevelina10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: