Кой и с какви шансове е на изборите в 15 МИР Плевен, според изследване на Екзакта Рисърч Груп?

25.09.2014 16:52

Паспорт на изследването: Изследването е проведено между 2 и 9 септември 2014г. По домовете им са интервюирани 625 пълнолетни жители в 57 гнезда в 24 населени места на територията на МИР Плевен. Работено е с полустандартизирано интервю. Изследването е реализирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп.

26.08.bord_

Бойко Борисов и Георги Първанов са двамата най-уважавани политици от населението в региона на Плевен. Б.Борисов е одобряван от 30%, а Г.Първанов – от 28% от жителите на областта. Това показват данните от регионално представително изследване в 15 МИР Плевен, направено от Екзакта Рисърч Груп.

По-долу прилагаме таблица с одобрението към националните партийни лидери:

Личност Одобрение
Бойко Борисов 30%
Георги Първанов 28%
Ивайло Калфин 21%
Красимир Калакачанов 20%
Румен Петков 18%
Михаил Миков 16%
Меглена Кунева 15%
Сергей Станишев 15%
Валери Симеонов 14%
Волен Сидеров 8%
Николай Бареков 8%
Радан Кънев 8%

Бойко Борисов получава одобрение над средното от хора със средно и с по-високо образование, от респонденти на възраст над 40 години и от жители на населените места извън Плевен.
Георги Първанов има над средните стойности на одобрение сред хората на възраст над 50 години. Ивайло Калфин стои най-добре в същите възрастови групи.
Румен Петков е одобряван най-често от хората на възраст над 50 години, както и в по-малките населени места в региона.
Михаил Миков получава одобрение над средното от хората на възраст над 60 години и от жителите на селата.
Валери Симеонов печели по-високо одобрение сред мъжете, сред хората на възраст над 50 години, сред бедните избиратели и сред жителите на Плевен.
Волен Сидеров определено е харесван от хора на възраст над 50 години, от нискообразовани респонденти, от пенсионери и от крайно бедни хора.
Николай Бареков е популярен сред нискообразованите жители на региона, сред бедните избиратели, сред ромите, както и сред хората на възраст 30 – 39 години.
Радан Кънев е одобряван главно от висшисти, от заети в частния бизнес, от заможни избиратели, както и от жители на града-областен център – Плевен.

Отношение към водачите на партийните листи в региона

Ако предстоеше избор само между водачите на партийните листи в региона, Цецка Цачева би получила гласовете на 26% от имащите право на глас, следвана от Найден Зеленогорски, който би получил 18% от гласовете на имащите право на глас. Румен Гечев и Румен Петков са с равни шансове да бъдат избрани за народни представители в качеството си на водачи на листа (съответно от по 16.5% и 16.1%).
Една трета от социалистите заявяват, че биха гласували за Румен Петков в качеството му на водач на листа на АБВ.

Електорални нагласи на населението на XV МИР Плевен

Ако изборите бяха на 10 септември 2014 г., ПП ГЕРБ би получила 35.6% от твърдо решилите да гласуват избиратели в региона, БСП – 23%, а АБВ – 11%.

Таблицата показва как се разпределят гласовете за основните партии само сред твърдо решилите да гласуват избиратели.
Партия Дял от твърдо решилите да гласуват
ГЕРБ 35.6%
БСП 23.0%
АБВ 11.0%
Патриотичен фронт 7.8%
ДПС 4.5%
Реформаторски блок 3.9%
Атака 3.9%
ББЦ 2.9%
Друга партия/коалиция 7.4%

Над средния дял избиратели на ГЕРБ в региона регистрираме сред: жените, заможните избиратели и жителите извън града областен център.
Сред избирателите на БСП регистрираме също повече жени, но тук подкрепата идва главно от хора на възраст над 50 години, от нискообразовани респонденти и от жителите на селата.
Сред избирателите на АБВ се срещат по-често мъже, отколкото жени, хора на възраст между 30 и 60 години, лица със средно и с по-високо образование. Избирателите на АБВ в града са три пъти повече в сравнение с тези в селата.

Преференциалния вот

Една четвърт от интервюираните твърдят, че възнамеряват до отбележат преференция на предстоящия вот. Този дял е под средния за страната.
По-често от преференция възнамеряват да се възползват хората на възраст над 30 години, респондентите със средно и с по-високо образование, както и жителите на малките населени места в областта.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: