Служители на ТЕЦ – Плевен блокираха пътя за Русе при разклона за Згалево (видео + галерия)

24.09.2014 14:29

Пътя София – Русе преди разклона за село Згалево блокираха днес за времето от 13 до 14 ч. служители на „Топлофикация Плевен“ ЕАД. Както вече писахме, енергетиците подкрепиха протестните действия на миньорите, изразявайки солидарност с предприетите от тях действия. Ръководството на ТЕЦ – Плевен излезе с декларация до премиера, министъра на икономиката, КНСБ и КТ „Подкрепа“, в която посочват, че всички проблеми са продиктувани от неадекватната енергийна политика към съотношението приходи – разходи на енергийните дружества, които идват от избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества. Трябва да се търси отговорност или оставката на изпълнителните директори на НЕК, които с неадекватните си действия водят енергийните производители до фалит, пишат още енергетиците.

24.09.tec1
Нашите действия са продиктувани от това, че от май месец досега НЕК не ни е разплащала задълженията си за изкупена електрическа енергия, откъдето съответно ние задлъжняваме към „Булгаргаз“, обясни Йордан Василев, зам.-изпълнителен директор на ТЕЦ – Плевен. Той бе категоричен, че плевенският ТЕЦ не е сред дружествата с най-големи задължения към „Булгаргаз“, каквато информация бе разпространена от много медии. По думите му, към днешна дата взиманията на ТЕЦ-а от НЕК са в порядъка на 27 400 000 лв., а задълженията към „Булгаргаз“ възлизат на 26 200 000 лв. „По наша информация и други енергийни дружества са в същото състояние и в крайна сметка ние искаме някаква гаранция да можем да работим нормално и да получаваме газ. Получи се така, че през август ни бе обявено 50% ограничение на доставките от природен газ и благодарение на нашите действия това практически не се изпълни и остана само на документ“, отбеляза Василев.

24.09.tec2
Йордан Василев сподели, че ако до края на седмицата няма конкретен отговор от НЕК, проявата на недоволство ще се пренесе в столицата, а дотогава протестите на служителите на ТЕЦ-а продължават в Плевен. Колкото до старта на новия отоплтелен сезон, той посочи, че от гледна точка на техническата обезпеченост, няма опасност той да не започне навреме. Въпросът е докога ще продължи неразплащането на НЕК към „Топлофикация“ и оттам към „Булгаргаз“ и дали няма да има санкции по отношение на газодоставящото дружество, допълни зам.-шефът на ТЕЦ – Плевен.

24.09.tec3
В момента в „Топлофикация Плевен“ работят 200 служители. Битовите потребители на ТЕЦ-а са над 28 000, а стопанските клиенти – над 1600, което нарежда ТЕЦ – Плевен на трето място по големина в страната след София и Пловдив.

24.09.tec4

 

24.09.tec5

 

24.09.tec6

 

24.09.tec7

 

24.09.tec8

 

24.09.tec9

 

24.09.tec10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: