Плевен отбеляза тържествено Деня на Независимостта (галерия)

22.09.2014 13:09

22.09.ritual1

С тържествен ритуал на площад „Стефан Стамболов“ в Плевен бе отбелязан Денят на Независимостта на България – 22 септември. В тържеството със свои изпълнения се включиха Общинският духов оркестър, Общински хор „Гена Димитрова“ и Северняшки ансамбъл „Иван Вълев“, а в ритуала участваха и военнослужещи от гарнизон Плевен. Сред официалните лица бяха ръководствата на Община Плевен и Областна администрация, общински съветници, кандидати за народни представители.

22.09.ritual10
„Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде, според както той иска“. Тези думи, камбанният звън и топовните салюти в града на Асен и Петър възвестиха преди 106 години на света, че след забравата и унижението на робството една древна държава възкръсва за нов живот“, каза в слово си кметът проф. Димитър Стойков. Той изтъкна, че 22 септември 1908 г. остава в историята ни, като най-величавото тържество на свободния дух, зрелостта, държавността и единството. „За този ден гниеха в занданите, увисваха на бесилото, падаха покосени от ятагана на поробителя, изгаряха в огъня на бунта, загиваха безстрашно на бойното поле хиляди български родолюбци. Този ден увенча тяхната саможертва, непреклонността на народа ни пред завоеватели и господари, решимостта му да гради своя държава и да върви по свой път, редом с държавите от Стария континент“, каза още проф. Стойков.

22.09.ritual2
Кметът изтъкна, че 22 септември начерта възхода на България и стана предшественик на демокрацията – пътят, който страната ни свободно избра и който ни дава увереността и самочувствието на българи, на европейци и достойна част от световната история.

22.09.ritual11
Своето приветствие към плевенчани отправи и областният управител, арх. Бойко Балтаков. Независимостта затвърди вярата на българите в собствените им сили, а 22 септември е сред тези дати, които напомнят, че най-големите си успехи сме постигнали с търпение и разум, със задружни усилия и много труд, каза губернаторът. Арх. Балтаков изтъкна, че актът на обявяването на българската независимост е пример за последователна и национално отговорна политика, а уроците от 22 септември са актуални и днес, като пример за трезва оценка, за умение и воля да се вземат жизненоважни за страната решения. Въпреки политическите различия, да бъдем независими и последователни, да отстояваме националните си интереси със самочувствие на горда европейска държава е отговорността ни в днешно време, посочи още в словото си областният управител.

22.09.ritual3

 

22.09.ritual4

 

22.09.ritual5

 

22.09.ritual6

 

22.09.ritual7

 

22.09.ritual8

 

22.09.ritual9

 

22.09.ritual12

#тагове:

НАЙ-НОВИ: