Първият серийно произвеждан български автожир ще участва на авиофестивала край Бохот

12.09.2014 11:07

12.09.krile

Заявки за участие на над 15 самолета, 8 мотопарапланера, 10 мотоделтапланера и 3 топловъздушни балона са постъпили при организаторите на 12-ото издание на фестивала на леката и спортна авиация „Криле за всички”, на което бъде домакин летището край Бохот в събота и неделя. Това сподели на пресконференция в БТА днес Илиян Иванов, председател на Авиацонно сдружение „Криле“, което организира авиофорума. Гостите на фестивала ще могат да видят и първия серийно произвеждан в България автожир, чиято сертификация тече в момента в Германия. Иванов обясни, че автожирът е летателен апарат, при който подемната сила се създава от витло – по подобие на вертолета, но то не е свързано с двигателя, а се върти на авторотация. За разлика от вертолета, скоростта при автожира идва от тласкащо витло. До голяма степен той съчетава предимствата на самолета и вертолета, посочи Иванов.
Председателят на авиационното сдружение сподели, че тази година на летището край Бохот се очакват участници от Банкя, София, Ловеч, Силистра, Варна, Приморско, Бургас, Казанлък, Кърджали. Стартът ще бъде даден в 10 ч. в събота, като в програмата от първия ден на фестивала са предвидени групов демонстрационен полет от мотопарапланеристи, демонстрации на радиоуправляем авиомодел, полет на мотопарапланер и леки самолети. Между 11.15 и 12.55 са свободните полети и полетите с граждани, а от 13 ч. гостите на фестивала ще бъдат запознати с авиационната техника и дейността на ЛП „Бохот – ЛМ”. От 14.30 до 18.30 ч. отново ще има свободни полети и полети с граждани, а с такава проява ще започне програмата и през втория ден от събитието.
Също така, в неделя ще бъде изнесена презентация от Жан Кристов на тема „Създаване и обучение на доброволчески отряди за спасяване по въздух, вода и земя”. Пропусналите първия ден от фестивала ще имат възможността да се запознаят с техниката и дейностите на летището край Бохот, както и да опитат тръпката на полета.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: