Турската публика изпадна в екстаз от изпълненията на „Северняците“ от Плевен (галерия)

04.09.2014 16:27

4.09.demirev1

От участие в Международен фолклорен фестивал, провел се в Афион, Турция, от 25 до 30 август, се завърнаха изпълнителите от Танцов клуб „Северняците“ с ръководител Джейлян Демирев. Фестивалът е бил по повод един от най-големите национални празници – Денят на победата – 30 август, като в него участие са взели състави от 15 държави.

4.09.demirev2
В южната ни съседка „Северняците“ са гостували с 38 изпълнители, които са представили на много високо ниво както Плевен, така и България. Още след първия концерт, бяха подбрани три състава, които трябваше да танцуват пред официалните гости – кмета на Афион, областният управител, депутати, генерали, като ние бяхме избрани първи, разказа Джейлян Демирев. Ръководителят на „Северняците“ сподели, че по регламент участниците е трябвало да бъдат подготвени с програми от по 5, 10, 15, 20, 25 и 30 минути, като за гостуването плевенчани са подготвили шопски и северняшки хора, както и едно влашко с хореография.

4.09.demirev3
Като специален поздрав за националния празник на домакините, нашият състав е изпълнил популярния турски танц карадениз, при изпълнението на който публиката буквално е изпаднала в екстаз. На следващия ден имахме концерт на друга сцена, като по изричното настояване на кмета на Афион трябваше да се представим по времето, в което там ще са официалните гости, защото както самият той сподели с мен, има огромно желание да ни гледа отново, разказа още Джейлян Демирев.

4.09.demirev4
Ръководителят на „Северняците“ не скри гордостта си от думите на организаторите, че плевенчани са били най-добре представилият се колектив във фестивала. Организаторите казаха, че когато излезем на сцената, публиката буквално експлодира, с усмивка разказа хореографът. Нашите участници са се радвали и на по-специално внимание от страна на турските медии, като в публикациите колегите са наблегнали на представянето на „Северняците“, а снимки на плевенчани са били публикувани дори на първите страници на вестниците.

4.09.demirev5
Джейлян Демирев разкри, че директорът на фестивала Мехмет Сечкин е споделил с него, че гласува пълно доверие на плевенския хореограф да определя българския участник в следващите издания на фестивала. От друга страна, той посочи, че участието в Афион е било изключително полезно и за самия него, тъй като е осъществил нови контакти с колеги, като двама от тях – от Грузия и Австрия, са изразили желание плевенчани да гостуват и на тяхна сцена.

4.09.demirev6

4.09.demirev7

4.09.demirev8

4.09.demirev9

#тагове:

НАЙ-НОВИ: