Плевенски творци участваха на пленер в Румъния (галерия)

22.08.2014 11:04

22.08.miro2

От пленер в Румъния се завърна група плевенски художници. Творческата проява се е провела от 1 до 11 август в Търгу Жиу, като част от юбилейното 25-о издание на „Горш фест“, а повече за нея научихме от един от нашите участници, директорът на художествена галерия „Илия Бешков“, Мирослав Минчев. Той припомни, че контактите със северните ни съседи започнаха през март, когато в залите на галерията бе представена изложба от избрани творби от Международния симпозиум по живопис „Горш фест”, а след това екип на ХГ „Илия Бешков“ гостува в Търгу Жиу. В родния град на световноизвестния скулптор Константин Бранкуши плевенчани подписаха договор за сътрудничество в областта на културата.

22.08.miro3
Освен Мирослав Минчев, в Търгу Жиу са гостували още преподавателите в НУИ „Панайот Пипков“ Илиян Ангелов и Валентин Асенов – Хъкъла, ръководителят на артшкола „Сфумато“ Петя Любенова, както и Иван Велчев – Йово, който се включил няколко дни по-късно. Бяхме настанени в къщата на племенника на Константин Бранкуши в родното му село, като работихме акрил, сподели директорът на плевенската галерия. Всеки от авторите е нарисувал по четири платна, които са останали за организаторите. Творбите на всички участници ще бъдат представени в обща изложба следващия месец. По време на визитата си в Румъния плевенчани са имали възможността да посетят тамошните манастири, местен керамичен център, а също така са се качили на 2550 метра в Карпатите, като от там са се насладили на невероятни живописни гледки.

22.08.miro4
Мирослав Минчев сподели, че съвсем скоро – на 15 септември, очакваме нова визита от румънска страна. В ХГ „Илия Бешков“ те ще покажат фотоизложба, представяща традиционни обичаи, както и съвременна живопис.

22.08.miro5

 

22.08.miro6

 

22.08.miro7

 

22.08.miro8

 

22.08.miro9

 

22.08.miro10

 

22.08.miro1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: