Зачестяват пожарите на сухи треви в Плевенско

21.08.2014 13:09

21.08.pojari

През изминалото денонощие служителите от ОУПБЗН – Плевен са погасявали пожари в сухи треви в землищата на селата Бръшляница, Милковица, Шияково, Писарово и град Левски.
Пожарите в сухи треви са характерни за летния сезон. При настъпилото засушаване и затопляне, освен с голям разход на ресурси за противопожарните служби, те са свързани и с реална опасност да прераснат в горски пожари или да обхванат трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и да нанесат значителни икономически и екологични щети. Всяка небрежност може да причини възникването на стихийни и трудни за овладяване пожари. Задимяването по пътните артерии създава реални предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Пожарите в сухи треви нанасят не само материални и екологични щети, а и са свързани с немалък разход на ресурс.
За да се предотвратят пожарите в земеделските земи, гори, затревени терени и други не застроени площи, напомняме следните основни изисквания: да не се пали огън в горите и на 50 м. от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места. Особено опасно е да се пали огън при ветровито време – предпоставка за пренасяне на големи разстояния на искри и бързо разпространение на пожара. Да не се изхвърлят не загасени клечки кибрит и угарки от цигари. Да не се допуска деца да играят с огън. Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите, ловците и гъбарите по време на излети, както и при добив на дървесина в горите. Паленето на огън в дворовете да става само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. Да не се оставя запаленият огън без наблюдение. Да не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.
От Пожарната отново апелират към всички граждани: Спазвайте мерките за пожарна безопасност! Бъдете внимателни, не палете огън на открито! При забелязан пожар трябва да се съобщи на тел.112 и в кметството на съответното населено място, като се посочи точното мястото и какво гори. При установяване извършителите на запалвания, своевременно да се уведомяват съответните РСПБЗН при ОУПБЗН-Плевен и районен/младши районен инспектор към РУП при ОДМВР-Плевен, за предприемане на административно-наказателни мерки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: