Община Долна Митрополия посрещна отново Международната регата ТИД 2014

18.08.2014 16:45

18.08.tid1

На 15 и 16 август село Байкал, община Долна Митрополия, посрещна отново участниците в 59-ата Международна регата ТИД (Tour International Danubien). Това научихме от Иво Джокин, директор на Общинския център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – Байкал. В ТИД участват 29 държави-членки. България е една от тях с активна роля в организацията и провеждането на регатата.

18.08.tid2
На дунавския бряг при село Байкал акостираха плавателни съдове на участници от Швейцария, Великобритания, Германия, Австрия, Унгария, Сърбия, България, Румъния и един участник от далечно Мексико. Домакин на събитието бе община Долна Митрополия и Кметство Байкал. Бяха създадени много добри условия за престоя-бивак с тоалетни и бани, щандове с плодове, изложба от местни традиционни ястия и вечеря за всички участници. Вечерта на пристанищния комплекс бе организиран концерт, на който гостите се насладиха на магията на българския фолклор в изпълнение на детски танцов състав при НЧ “Неофит Рилски – 1872” – Тръстеник, певческа и танцова групи при НЧ “Саморазвитие” – Крушовене. Участниците бяха посрещнати по стар български обичай с питка и сол от момичета от Байкал в традиционни носии.

18.08.tid3
Концертът бе открит от Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия, която приветства участниците с добре дошли и припомни голямото значение на река Дунав като свързващ мост между народите, живеещи по поречието на реката. Гости бяха г-жа Булянска, секретар на общината, кметовете на селата Крушовене, Байкал и Славовица. Присъстваха много жители и гости на село Байкал.

18.08.tid4
От 22 часа на пристанищния комплекс Общинския център за извънучилищни дейности в Байкал организира специално Астро парти за участниците в регата-астрономически наблюдения с телескоп и лазерно астро шоу на видимите в момента съзвездия.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: