Добра се очертава реколтата от слънчоглед в Плевенско

17.08.2014 11:13

16.08.slanchogled

За разлика от Южна България, където заради засушаването се очакват драстично по-ниски добиви маслодаен слънчоглед, то на много места в Русенско и Плевенско състоянието на посевите със слънчоглед е много добро, пише Fermer.bg.
През тази година в Северна България сеитбата закъсня заради дъждовната пролет и затова и жътвата ще започне малко по-късно, коментира Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Земеделските производители от Северна България се очаква да започнат жътвата на слънчоглед в края на август или началото на септември. Към днешна дата разчетите на колегите са такива, но с уговорката, че не знаем какви изненади може да поднесе времето, допълни Ангелова.
По думите й, стартовата изкупна цена на слънчогледа се очаква да е значително по-ниска от прогнозираната преди месец. Според Ангелова, една от причините е в разпространяваната информация за очаквани свръхдобиви от слънчоглед. Няма как да се прогнозират свръхдобиви при условие, че немалка част от страната пострада сериозно от проливни дъждове, наводнения, градушки, коментира Ангелова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: