Антични се оказаха детайлите, открити в изкоп до Община Плевен

14.08.2014 10:21

14.08.detaili1

Откритите при изкопни работи до сградата на Община Плевен четири архитектурни детайла, за които „Плевен за Плевен“ ви информира вчера, представляват конструктивни елементи от антична сграда и са изработени от варовик. Това сподели пред екипа ни директорът на Регионалния исторически музей, Владимир Найденов, който е извършил оглед на находките днес. По думите му, фрагментите са били преизползвани при строителството на площада в началото на 20 век.

14.08.detaili2
Според археолога, отломките могат да бъдат датирани в периода II-III век, а произходът им вероятно е от античната крайпътна станция, съществувала на територията на съвременния Плевен. Все пак, това е твърде условно, тъй като находките са доста фрагментирани и липсват белези, които да ни насочат към по-конкретна датировка, посочи Найденов. Той отбеляза, че със строителите е разговаряно детайлите да бъдат пренесени в РИМ.
Колкото до това дали ще се наложат спасителни разкопки на терена, директорът на музея обясни, че огледът не предполага да се прибягва към такъв вариант. Не бяха забелязани нито трайни археологически структури, нито керамичен материал, още повече, че детайлите са открити на дълбочина от едва един метър, допълни Владимир Найденов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: