Плевенчани купуват най-много книги през август

11.08.2014 9:39

11.08.books

Българинът чете все повече, показват наблюденията на издателите. Браншът отчита увеличение на продажбите на фона на Западна Европа, където има спад от 7-8 години, каза за Dnes.bg Веселин Тодоров, председател на УС на Асоциация „Българска книга“. През отпускарските месеци купуваме повече развлекателна литература и много по-малко професионална. Детските книжки също се търсят.
„Профилът“ на книгите, които се купуват, се променя през годината. От първи септември посягаме основно към учебници и академични книги, а времето на луксозните и скъпи издания идва най-вече по Коледа. Книгите не са поскъпнали в последните години. Средната цена на една книга миналата година е била 11.10 лева, а за 2012 година – 11.08 лева.
Има и райони със специфичен ръст в купуването на книги през август, който издателите свързват с емигрантите, връщащи се по родните си места. Август е от най-силните месеци в годината например в Плевен, уточни Веселин Тодоров. В столицата пък лятото е малко по-слабо за книжния пазар. За сметка на това повишение в продажбите на книги има в големите курортни градове като Варна и Бургас. За това допринасят и пътуващи книжни събития като „Алея на книгата“ във Варна, която тази година се провежда от 1 до 10 август.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: