МУ – Плевен запълни приема за държавна поръчка по медицина

07.08.2014 14:01

7.08.mu

След трето класиране за специалност „Медицина” МУ-Плевен попълни успешно приема за обучение по държавна поръчка във Факултет „Медицина”. Записани са общо 90 бъдещи медици, от които 41 момчета и 49 момичета, като с най-висок бал 34,26 е приета студентката Теодора Емилова Цветкова от Тръстеник.
На сайта на университета от вчера е качено трето класиране за бакалавърските специалности на факултетите по обществено здраве, здравни грижи и Медицинския колеж. Записването на новоприетите студенти по тези специалности ще се извършва на 7 и 8 август в студентските канцеларии на съответните основни звена. След приключване на записването, в случай че са останали незаети места, неприетите кандидати трябва да подадат заявления от 09 до 11 август включително за участие в допълнително класиране за запълването им.
След запълване на местата за обучение по държавна поръчка, законът дава право на университетите с отлична оценка от институционалната акредитация, да обявят прием платено обучение в рамките на капацитета на висшето училище, но не надвишаващ 5% за съответната специалност. След обнародване в Държавен вестник на решението на Народното събрание, Медицински университет – Плевен ще обяви места за прием платено обучение по основните професионални направления, по които провежда обучение за учебната 2014/2015 година. В края на август за „Медицина” ще бъдат обявени 25 места платено обучение; в професионално направление „Здравни грижи” (за специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант” и „Помощник-фармацевт”) – 15 места; в професионално направление „Обществено здраве” (за специалностите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Опазване и контрол на общественото здраве”) – 6 места и за „Социални дейности” – 1 място.
За специалност „Медицина” право да кандидатстват за обучение срещу заплащане ще имат кандидат-студентите, положили успешно конкурсните изпити по биология и химия във висшето училище в Плевен, но неприети на класиранията за местата по държавна поръчка. Това право се дава и на кандидати, положили успешно състезателните изпити в друг медицински университет в страната срещу представяне на служебна бележка, удостоверяваща изпитния им резултат.
За специалностите във факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж за обучение срещу заплащане ще се приемат кандидати, положили успешно теста по биология в МУ-Плевен, но некласирали се за местата по държавна поръчка, както и такива, положили успешно изпит за същите специалности в друг медицински ВУЗ и представили служебна бележка. Освен това право за участие в класирането за платено обучение по бакалавърските програми ще имат и кандидат-студенти с успешно положен държавен зрелостен изпит по биология, които до момента не са били кандидати в МУ-Плевен.
Годишните такси за обучение на студентите, приети срещу заплащане за 2014/2015 учебна година, са както следва: за специалност „Медицина” – 7414,20 лв., за „Медицинска рехабилитация и ерготерапия” и „Опазване и контрол на общественото здраве” – 2303,90 лв., за специалностите „Медицинска сестра”, „Акушерка”, „Медицински лаборант” и „Помощник-фармацевт” – 4165,00 лв. и за „Социални дейности” – 1508,80 лв.
В края на август кандидатите за прием платено обучение в МУ-Плевен ще могат да подадат документи в Ректората за специалност „Медицина” и в Учебния корпус за бакалавърските програми. Кандидатите, които до този момент не са участвали в класиранията на висшето училище, ще трябва да заплатят административна такса от 60 лв. за обработване на документите им.
При класирането на приетите за обучение срещу заплащане студенти при равен бал предимство ще имат кандидатите, положили успешно конкурсните изпити в МУ-Плевен.
Студентите, приети за обучение срещу заплащане за учебната 2014/2015 година, ще могат да се запишат в МУ-Плевен в началото на септември.
На сайта на университета ще бъде качена подробна информация за обявения прием платено обучение в МУ-Плевен, за изискванията към кандидатите, за размера на годишните такси за обучение, за сроковете за подаване на кандидатстудентски документи, както и за класирането и записването на новоприетите студенти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: