Ще застане ли плевенчанин начело на БНБ?

26.07.2014 12:19

26.07.bnb

Вчера от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи за нов управител на БНБ финансовия министър в служебния кабинет Калин Христов. Бившият премиер припомни, че от ГЕРБ още в миналия си мандат са искали да сменят настоящия управител на БНБ Иван Искров.
„Публично, когато преди пет години влязохме в НС, искахме да сменим Иван Искров, тогава и колегите от БСП, и от ДПС, ни подсказаха, че е правилно в БНБ, също в ЕЦБ и въобще в банковата система да се търси консенсус, да няма политизиране, за да сме сигурни всички в нейните решения, въпреки това сега го пришивате към нас – ГЕРБ го били избрали. След като ГЕРБ го избра, ГЕРБ предлага и да го свалим – и техния подуправител, и предлагам Калин Христов за управител на БНБ“, каза Борисов. Според Борисов, шефът на БНБ Иван Искров и подуправителят Цветан Гунев са пряко отговорни за проблема в КТБ.
Калин Христов е роден през 1971 г. в Плевен, завършва УНСС, където после става главен асистент в катедра „Финанси“. Работи в Дирекция „Икономически изследвания и прогнози“ на централната банка и израства до съветник на подуправителя на управление „Емисионно“ (което по същество е валутният борд) Мартин Заимов. Когато през 2003 г. изтича мандатът му, Заимов го препоръчва за свой наследник, но на поста е избран Цветан Манчев, а новият управител на БНБ Иван Искров го назначава за свой съветник.
През 2009 г. подуправителският пост отново е на път да се изплъзне на Христов, когато през последните си дни управлението на тройната коалиция назначава на поста проф. Николай Неновски. Все пак след изборите ГЕРБ прегласуват решението, като запазват Искров за втори мандат, но клетва като подуправител полага Калин Христов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: