БЧК започва хуманитарно подпомагане на пострадалите от наводненията

17.07.2014 9:07

17.07.b4k

На второто си заседание, проведено на 15 юли, Националният обществен съвет за управление на финансовите средства, постъпили по кампанията на БЧК за подпомагане на пострадалите от наводненията в Североизточна България, се запозна с актуалната информация за последиците и щетите в най-засегнатите региони – областите Варна, Добрич и Велико Търново. Членовете на Обществения съвет разгледаха получените справки за конкретните нужди от подпомагане на засегнатите домакинства. След като беше информиран за размера на дарените финансови средства към 15 юли – 967 944 лв., Националният обществен съвет обсъди размера на паричната помощ и формата, под която ще бъде предоставена на пострадалите.
Взето бе решение за пропорционално разпределение на набраните до момента средства по области. Предвид факта, че най-голям брой пострадали домакинства има в Добрич и съобразено с реалните възможности за справяне с бедствието на общинските и областни администрации в пострадалите райони, Общественият съвет реши разпределението на финансовите средства да бъде следното: за Добрич се определят 50% от средствата; за Варна – 40% и за Велико Търново – 10%.
Финансовите средства ще се разпределят от сформираните местни обществени съвети на Добрич, Варна и Велико Търново, в които участват и представители от регионалните структури на Българския Червен кръст. При разпределянето ще се вземат предвид степента на щетите и анализа на конкретните нужди на всяко домакинство, като с приоритет ще бъдат най-нуждаещите се и социално най-уязвимите хора. За разпределените и раздадени средства на засегнатите от наводнението домакинства ще бъде изготвен поименен отчет. Обществеността ще бъде своевременно информирана за разходването на средствата по кампанията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: