Знаете ли, че: И в Плевен има Клуб на анонимните алкохолици

10.07.2014 15:01

10.07.alcoholici

Обществото на анонимните алкохолици води началото си от 1935 г., като то е поставено от нюйоркски борсов посредник и хирург от Охайо, които тогава са били безнадеждни алкохолици. Те основават първата група на анонимните алкохолици, за да помогнат на други страдащи от алкохолизъм да се възстановят, а на себе си – да живеят в трезвеност. В следващите години „Анонимни алкохолици“ прераства във формация от групи, първо в САЩ, а по-късно и в целия свят. Днес в света съществуват повече от 100 000 групи с над 2 000 000 членове в 150 страни.
В нашата страна в момента действат около 20 групи в 14 градове, като сред тях е и Плевен. Плевенската група на анонимните алкохолици се нарича „Възраждане“, а сбирките й се провеждат всяка събота от 15 ч. в сградата на католическата църква. Входът е от задната страна на църквата. В началото на събиранията членовете се запознават по достъпен за тях начин с болестта, помагайки си един на друг да останат трезви. Единственото изискване за членство е желанието от страна на алкохолика да се спре пиенето. За членуване в „Анонимни алкохолици“ няма дължими такси или вноски, като обществото се издържа единствено от дарения.
„Анонимни алкохолици“ е програма за пълно въздържание от алкохола. Членовете на групата просто устояват на първата чаша. Те се възстановяват, като споделят своя опит, сила и надежда, преминавайки през 12 стъпки за възстановяване от алкохолизма.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: