Валентин Митев спечели международния шахматен фестивал „Надеждите на света“ за втори път

07.07.2014 13:21

В „Константин и Елена“ завърши единадесетото издание на международния шахматен фестивал „Надеждите на света“. Мащабното шахматно събитие се проведе в хотел Корал от 23 юни до 3 юли в отлична атмосфера, осигурена от организаторите от ШК „Веселин Топалов 2006“ и със съдействието на Община Варна.
Шахматният турнир беше част от Шахматно лято Варна 2014 г. и е заключителен акорд на веригата турнири Млад гросмайстор 2013-2014г. С провеждането му завърши втората година от изпълнението на проекта „Надеждите на България“, финансиран от фондация „Америка за България“.

mitev1

Общо 105 деца на възраст от 5 до 16 години се състезаваха в 4 отделни турнира, като изиграха по 9 кръга на класически шах. Сред участниците имаше гости от Русия, Азербайджан, Молдова, Украйна и САЩ. Всички се бореха за призовите три места в своите възрастови групи, за които организаторите бяха подсигурили атрактивни награди. Освен купи, медали, дипломи и парични награди, заелите от първо до трето място до 8, 10, 12, 14 и 16 години получиха награда едноседмична почивка за двама в Банско през февруари 2015г.
Освен турнира по класически шах, в почивния ден се проведе и турнир по Шах на Фишер, а също и блиц надпревара, където участниците бяха мотивирани да спечелят още купи и множество други награди.
Българският отбор се състоеше от 20 основни състезатели, които бяха спечелили право на безплатно участие от Националния турнир „Надеждите на България“ в Трявна през май. Осем от тях бяха плевенски шахматисти и един представител на Враца, класиран от веригата Млад гросмайстор в Плевен.
Те спечелиха две златни купи и две сребърни отличия в турнирите до10 и 16 години.

mitev3
При десетгодишните за втора година първенец стана Валентин Митев, който записа 8,5 точки от девет кръга, с което извоюва и купата за „Най-добре представил се български шахматист на фестивала“. Състезателят на треньорката мс Христинка Илиева беше безкомпромисен в играта си срещу руските и азербайджанските шахматисти и направи реми само срещу своя съотборник Захари Иванов, който успя да спечели сребърното отличие с 6,5 точки. За постижението си плевенският шахматист бе награден с 2 купи, златен медал, диплом, парична награда от 250 лева и едноседмична почивка с придружител в Банско през следващата зима. Вали спечели още две първи места – на съпътстващия мъжки турнир „Фенове на шаха“ се класира първи сред десетгодишните, а в първенството на бърза игра също стана първи в тази възрастова група. Третата награда тук отиде при Захари Иванов. И двете момчета натрупаха ело-точки от турнирите и значително увеличиха международния си
рейтинг.
Още радост за плевенчани донесоха момичетата до 16 години Никол Илиева и Гергана Димитрова, които се класираха първа и втора съответно с 4,5 и 4 точки.
Освен купата и наградите в тази група, Никол бе наградена и с още една купа- за второто си място от Шаха на Фишер.
При най-малките до 8 години дебютантите във фестивала Кристиан Милев и Виктор Тодоров не повярваха особено в своите възможности и се наредиха четвърти и осми, съответно с по 5 и 3,5 точки.
Най-сериозна конкуренция имаха 12 годишните ни момчета. Въпреки старанието си Георги Игнатов от Враца зае едва осмо място с 5 точки, а Владимир Върбанов стана 12-ти с 4,5 точки.
При 14 годишните Давид Цветанов явно изостава в подготовката си и остана извън наградените с 4,5 точки и седма позиция.
Домакините в лицето на г-н Борис Христов, председател на ШК „Веселин Топалов“ се бяха постарали максимално и превърнаха фестивала в истински шахматен празник за всички участници, родители и треньори.Освен отличната шахматна атмосфера в залата на хотел Корал, организаторите предоставиха и възможно най-добрите условия за летен отдих и почивка, настанявайки участниците и придружителите в хотел Делфин, в близост до морския бряг .Последния ден имаше и организирана екскурзия до Галата, а същои вечер на треньорите във Варна. На официалната церемония по награждаването присъстваха г-н Ленко Ленков от фондация „Америка за България“, 16 годишната Световна шампионка Анна Стяжкина от Русия и други чуждестранни гости. Поздрав към победителите отправиха и малки варненски танцьори с изнесена програма от народни танци.

mitev2
Третата година от проекта ще стартира с началото на новата учебна 2014-2015 година и с провеждането на шахматните вериги Млад гросмайстор в градовете-партньори Пловдив, Плевен, Варна, Благоевград и Шумен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: