Хайдушка чета създадоха в Тодорово

06.07.2014 8:35

На 5-ти юли от 12.00 часа в местността „Горуните”, край плевенското село Тодорово, се проведе – жива картина „Създаване на хайдушка чета”. Представители на Национално дружество „Традиция” – Плевен пресъздадоха историческото събитие, като участниците бяха на възраст от 7 до 56 г., облечени в автентични носии.

mimi1

В действията се използваха и характерни за онова време оръжия – огнестрелни и хладни. Разигравани бяха и хайдушки игри за ловкост, а в по-късните часове беше приготвено и хайдушко чеверме. Организатори на събитието са: Кметство село Тодорово, Кметство село Брестовец и Национално дружество „Традиция” – Плевен. Инициативата е посветена в памет на знайните и незнайни българи загинали в петвековното турско робство.

mimi5
Въпреки робството и подтисничеството хората в онези времена са запазвали идентичността си и са създавали въоръжени чети, като по този начин са поддържали съпротивително движение в родината ни. Днес в това бездуховно време трябва да се припомнят подобни факти, за да знаем кои сме и какъв славен народ сме били. Идеята на организаторите е подобни мероприятия да се утвърдят като традиция и да бъдат крачка към съхраняването на българщината.

mimi2 mimi3 mimi4

#тагове:

НАЙ-НОВИ: