Утре е Международният ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици

25.06.2014 19:28

Службата по наркотиците и престъпността към ООН (UNODC) стартира кампания под мотото „Да, възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта“.

free
Незаконните наркотици застрашават здравето и благосъстоянието на хората. Приблизително 200 000 души умират всяка година в следствие на употребата на наркотични вещества, но наркотиците не засягат само употребяващите, те причиняват огромни страдания и нещастие на техните семейства и близки.
Заболяванията в следствие употребата на наркотици водят до нарушаване социалното функциониране на употребяващите, както и до разстройване на семейния им живот; довеждат до загуба на дом и деца, на възможностите за образование и трудова заетост. Зависимостта влияе върху общността, върху правосъдната и правоохранителната система, и върху обществото като цяло.
Какво се случва у нас? Според последния доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании у нас продължава тенденцията на постепенно увеличение на актуалната употреба (последната година и последния месец) на наркотични вещества сред населението. Канабисът остава най-употребяваното вещество както сред общото, така и сред младото население; въпреки това България остава сред страните с най-ниска употреба на канабис в ЕС. По отношение на употребата на кокаин, амфетамини и екстази България е сред страните със сравнително висока употреба, особено сред младите хора и при актуалната употреба (последната година и последния месец).
„Особено тревожна е все по-масовата употреба на марихуана” – казват членове на плевенския Общински съвет по наркотични вещества, който през юни участва в Международната конференция „Канабис и новите наркотици” във Варна, проведена с участието на световната организация „Обединени градове срещу дрогата” ( ECAD).

Подробности очаквайте в следващ материал на Плевен за Плевен.снимка – интернет

#тагове:

НАЙ-НОВИ: