Плевенските социалисти обезпокоени от замразяването на проекти и неадекватното управление на Общината

25.06.2014 13:10

25.06.bsp

Ако бъде замразена реконструкцията на площада и свързаната с него пешеходна алея в Плевен, гражданите са обречени да останат без централна градска част в най-горещите летни месеци и да дишат запрашен въздух над допустимите норми, заради спрени плащания по ОП „Регионално развитие” и ОП „Околна среда”. Това заявиха днес от местната централа на БСП. Одитната проверка на проекти, реализирани в периода 2010-2013 г. по време на управлението на ГЕРБ, временно е прекъснала плащанията. Визират се нарушения на процедурите за обществени поръчки, проведени от бенефициентите: общините Бургас и Асеновград, УАСГ и НСПБЗН-МВР.
За опасността от спиране на проекта по реконструкцията на централна градска част съобщи председателят на Общински съвет Дарин Ангелов на пресконференция вчера. Под същата заплаха са още три проекта – за новото депо за битови отпадъци, интегрирания градски транспорт и шестте защитени жилища. Проектите са на стойност от 51 млн. лева, досега са изплатени около 30% от сумите. Най-притеснително, обаче е предположението на Ангелов, че ако рестриктивните мерки на ЕС, наложени заради ГЕРБ, не бъдат вдигнати, общините със спрени проекти – общо 300 за страната, са застрашени от фалит. От БСП настояват общинската администрация да разпространи обективна информация за състоянието на четирите проекта и дейностите по тях, както и да даде гласност каква е степента на опасност за тяхното замразяване.

25.06.bsp1
Плевенските социалисти са крайно обезпокоени и от липсата на превантивна работа по ограничаване на бедствия, подобни на това в Аспарухово. Речните корита на преминаващите реки и бари на територията на община Плевен за затлачени от храсти, бурени и боклуци, общинската фирма „Паркстрой” не е получила задание за кастрене, почистване и поддръжка. Както е известно, обществената поръчка за 3 800 000 лева беше спряна от кмета проф. Димитър Стойков. Поради същата причина града продължава да прилича на тропическа джунгла, която развъжда всякаква фауна. Над 400 са молбите в общината за оказване на помощ за косене на треви и храстова растителност. Вчерашната буря е пример, че отдел „ Екология”, в който работят петима инспектори, изобщо не извършва превантивен контрол по състоянието на дървесните видове. Има сведения за паднали над 10 големи дървета в града, като някои от тях за били изгнили и изкорубени, а при падането са скъсали жици и някои квартали са останали без електричество повече от 4 часа.
Страхуваме се от тежки инциденти, като тези в Североизточна България, поради управленска неадекватност на кмета и неговата администрация, от отсъствието на съпричастност към проблемите на местната общност и невъзможността да се прогнозират бъдещи събития и евентуалните тежки последици от тях, категорични са от БСП – Плевен. Социалистите се присъединяват към апела за подпомагане на бедстващите общини Варна и Добрич. Смятаме, че добрите дела, помощта за пострадалите, не се нуждаят от показност, поясниха от централната на партията.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: