Акад. Светлин Русев: Само общото ни самосъзнание ще спаси Плевен от духовна нищета

25.06.2014 22:20

25.06.beshkov1

Юбилейна ретроспективна изложба „130 години от рождението на Ангел Спасов (1884-1974) – скулптура, живопис и рисунки“ бе открита днес в художествена галерия „Илия Бешков“. В експозицията са представени 205 творби на именития ни съгражданин, а очаквано откриването събра в галерията много почитатели на изкуството. Сред официалните гости там бяха кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков и акад. Светлин Русев.

25.06.beshkov2
Ретроспективната изложба, включваща живописни етюди, ескизи, рисунки с молив, туш и въглен, както и скулптури, бе открита от главния уредник на ХГ „Илия Бешков“ Антония Караиванова, която отбеляза, че опазването на едно подобно културно наследство е огромна отговорност и само този, който я е носил, знае за какво става въпрос. Няма бъдеще без минало – големият бряг е множество от взаимно крепящи се брегове, а изкуството на един народ е изкристализиралата история на неговите творци, посочи тя, като се спря върху богатата биография на Ангел Спасов. Всичко, което може да се каже, всъщност е адресирано до един скромен, малък, но винаги усмихнат човек с широко открито сърце, отворено за всеки, който иска да бъде при него в ателието му, допълни тя.

25.06.beshkov3
Караиванова не скри, че за екипа на галерията реализирането на тази изложба е огромен сантимент. „Пред нас стоят съществени и важни въпроси – какво се случва с това наследство, с тези безспорни висоти на българското изобразително изкуство, което стои в депото и бива вадено на специални годишнини. Къде са тези ученици на Плевен, а и на България, които един ден ще бъдат ощетени в знанията си и малко или много това ще бъде колективно престъпление в художествената и историческата памет на държавата. Аз не искам ние да ставаме съучастници в това и затова, когато се приберете, кажете на своите близки да дойдат и видят тази изложба, която ще остане тук до 25 септември“, заяви Антония Караиванова.

25.06.beshkov4
Своите спомени за Ангел Спасов сподели и акад. Светлин Русев, който посочи, че днес честваме нещо, което не сме заслужили и нямаме това право. Все още живите, които помним и които сме минали през ателието на Ангел Спасов, и малкото, които имат спомен за този оазис в духовната пустош на Плевен, би трябвало да се скрием от неудобство и срам, че сме допуснали поругаване на националното ни наследство по един най-малкото безотговорен начин, подчерта той, визирайки случилото се с къщата и ателието на големия творец. Той припомни, че навремето те са били реставрирани и стегнати от Димитър Бояджиев с надеждата да се превърнат в един духовен център и припомни, че са били завещани от наследниците на Ангел Спасов с идеята за съхраняването на паметта за него. За съжаление, ателието на Ангел Спасов по неизвестни причини бе превърнато от библиотека в сладкарница, детско парти, а по-късно и в интернет клуб, каза още акад. Русев. Той се обърна към плевенската общественост, заявявайки, че е време да се събудим и да върнем на града малкото, което е останало от паметта на един велик дух. „Не отлагайте, не търсете вина със закъсняла дата. Не търсете и причините – те са в нас. Само общото ни самосъзнание и духовност ще спасят Плевен от духовна нищета“, категоричен бе именитият ни съгражданин, споделяйки надеждата си, че от днес Плевен не може да бъде същият.

25.06.beshkov5

Своето приветствие към присъстващите отправи и проф. Димитър Стойков, който благодари на екипа на ХГ „Илия Бешков“, който успя да изработи този проект, да го защити пред Министерството на културата и да го реализира. Той посочи, че това е само първата стъпка от поредица изложби, с които не само жителите на Плевен, но и на редица градове в страната, ще имат възможността да се насладят на творчеството на Ангел Спасов.

25.06.beshkov6

 

25.06.beshkov7

 

25.06.beshkov8

 

25.06.beshkov9

 

25.06.beshkov10

#тагове:

НАЙ-НОВИ: