Продуцентът на Ансамбъл „Българе“ Христо Димитров: Щастлив съм, че в Плевен успяхме да възпитаме наша публика

10.06.2014 11:25

Както писахме, на 12 юни от 19 ч. на сцената на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен Национален фолклорен ансамбъл „Българе” ще представи най-новия си спектакъл „Последната нощ на Апостола“. Той е създаден по идея на продуцента, режисьора и хореографа на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” Христо Димитров и актьора Димитър Селенски, като в него те ще покажат своето виждане за патриотичните емоции, които трябва да ни съпътстват, когато си спомняме за делото на Васил Левски.
Повече за „Последната нощ на Апостола“ научихме от продуцента на Ансамбъл „Българе“, Христо Димитров.

10.06.balgare
– Г-н Димитров, как се роди идеята за създаването на спектакъла „Последната нощ на Апостола“?
– Създадохме този спектакъл през миналата година специално за 18 юли – рождената дата на Васил Левски. Той беше направен за Карлово, но след като видяхме какъв беше резултатът, решихме да го подобрим и вече да го играем на сцена. Още повече, че в деня на рождението на Апостола в София не се случва нищо, като изключим протоколното поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник. Направихме едно така да се каже ВИП-представление в малка зала, но спектакълът имаше невероятен ефект върху публиката. Така решихме, че трябва да го изиграем в тази му версия още много пъти. Няколко дни по-късно ни поканиха в Севлиево, където също пожънахме невероятен успех, а вече тръгва и нашето турне в областните градове.
Спектакълът е направен за интелигентна публика и е насочен не толкова към сърцето, колкото към съзнанието. В него зрителят ще открие куп поводи за размисъл, които не е ясно в каква посока ще го поведат. Защото чрез актьорската игра на Димитър Селенски с това прескачане в различни образи в много отношения човек ще открие самия себе си. В един момент дори можеш да се запиташ „Тези хора са предали Левски, но дали и аз не съм същия като тях?“.
– Въздействието върху публиката по този начин ли беше основната ви цел?
– Това се получи по напълно естествен път. По-скоро целта беше да си припомним Левски, като един голям борец за свобода, както и като човек. Защото той вече е издигнат в култ и разсъждаваме за него като за икона, а всъщност и Левски е бил човек като всички нас. Много хора, след като гледаха спектакъла, споделиха с мен, че са започнали да обичат Васил Левски повече и чрез нашето изкуство той е слязъл по-близо до тях.
Важно е да се отбележи, че в „Последната нощ на Апостола“ ние не претендираме за някаква историческа достоверност и тези разговори, които се водят с Левски, не са се случили. По-скоро те са в неговите мисли и разсъждения.
– А как избрахте точно актьора Димитър Селенски за ролята?
– Селенски е един изключително талантлив актьор, който почти се беше оттеглил от сцената, когато аз го поканих да играе в спектакъла „България през вековете“. Оттам започна нашата връзка, като смея да твърдя, че той е уникален актьор. Той сам започна да прави тези интерпретации, като темата за Васил Левски бе зачекната в моноспектакъла „Великденско вино“, в който Селенски играеше поп Кръстю. Забележително е, че Димитър Селенски успя да открие точните образи и роли, които са неговата сила. Но дори като пророкът Вергилий в „България през вековете“, той няма толкова силно въздействие, както в „Последната нощ на Апостола“. Тук буквално прави с публиката каквото си поиска!
– На какви сценография и костюми залагате в новия спектакъл?
– Ансамбълът играе с неговите костюми, не сме шили нещо специално, а също така използваме нашия реквизит. Има и мултимедия, но различното в случая е начинът, по който той се поднася на публиката.
– Не за първи път гостувате в нашия град. Какви са впечатленията ви от плевенската публика?
– Публиката в Плевен е малко по-хладна и сдържана в емоциите си, но мисля, че с последните ни две гостувания, започнахме да възпитаваме наша аудитория. Доказателство за това е и фактът, че билетите винаги се разграбват за нула време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: