И Плевен се присъедини към Мълчаливия поход на живота (галерия)

07.06.2014 12:55

7.06.pohod1

Десетки плевенчани са събраха днес точно в 11 ч. в Градската градина, за да се включат в националния Мълчалив поход за живота, който се проведе в още десетки български градове. За нашия град организатори на проявата бяха Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Безопасни улици от Валя“, а както писахме мълчаливият протест бе срещу убийствата на невинни деца на пътя. На една от алеите в Градската градина включилите се в инициативата поднесоха цветя и плюшени играчки и запалиха свещичка в памет на многобройните невръстни жертви на войната по пътищата.

7.06.pohod2
Тук съм като майка на малко момиченце, което искам да отгледам на спокойствие в България, сподели Магдалена Юсменова, представител на Сдружение „Зачатие“ в Плевен. Тя посочи, че конкретният повод за мероприятието е смъртта на малкия Паоло в Стара Загора, но отбеляза, че като цяло подобни инциденти с деца са зачестили рязко.“Целта на този поход, който се провежда в цялата страна, е ако можем да събудим нещо у българина, защото всичко зависи от нас самите. Всеки от нас е или родител, или има братя и сестри и ако ние самите не спазваме правилата, няма как да искаме нещо да се промени“, категорична бе младата дама. Магдалена Юсменова заяви желанието на инициаторите на протеста за законодателни промени, посочвайки, че е недопустимо човек, отнел живот, да бъде пуснат под домашен арест. Това, което се случва в България, е нелепо – не може един човешки живот да струва 1000 или 3000 лв., а присъдите за подобно престъпление да бъдат три години и то в затворническо общежитие, каза още тя.

7.06.pohod3
Представителката на Сдружение „Зачатие“ апелира към всички шофьори, когато се качват в колите си да помнят, че носят отговорност не само за себе си, но и за хората около тях. Колкото до неспазването на правилата в нашия град, тя даде конкретен пример с „Кайлъка“. Ако не сложат някой, който да пази на входа на парка, вътре е пълно с автомобили – между колелетата, детските колички и разхождащите се хора, сподели тя. Не на последно място по важност Юсменова отбеляза, че трябва по-сериозно да се поддържа пътната маркировка. На кръстовището на „Дойран“ при Регионалния исторически музей, например, пешеходната пътека отдавна не се вижда, а оттам всекидневно минават майки с деца и колички, даде пример тя и призова за по-активни действия и от страна на ръководството на Община Плевен.

7.06.pohod4
Като майка на убито на пътя дете, напълно подкрепям хората от Сдружение „Зачатие“, сподели Емилия Карабулева – майка на загиналата през 2012 г. студентка Марияна и представител на Фондация „Безопасни улици от Валя“ за Плевен. Тя бе категорична, че борбата за безопасност на пътя ще продължи, за да няма повече жертви и разплакани майки. Искам децата да живеят щастливо, да бъдат живи и здрави и да градят бъдещето си, заяви Карабулева. Почернената майка цитира статистика, според която за първите три месеца на 2014 г. пътно-транспортните произшествия у нас са се увеличили с 36%, а жертвите са нараснали с близо 40% спрямо миналата година.

7.06.pohod5

 

7.06.pohod6

 

7.06.pohod7

 

7.06.pohod8

 

7.06.pohod9

 

7.06.pohod10

 

7.06.pohod11

 

7.06.pohod12

#тагове:

НАЙ-НОВИ: