Вазовци приключиха успешно двугодишен международен проект

06.06.2014 17:39

6.06.vazov1

Сътрудничество на най-голямото училище в Плевен – СОУ „Иван Вазов“, с училища от девет държави се реализира в продължение на две години. То бе обединено от екологична тема за значението на дърветата – „Повече дървета? Да, моля!“, а главната цел на проекта беше да се накарат учениците от всяка една страна да имат положително отношение към природата и да я опазват.

6.06.vazov2
Последната визита, която сложи край на многостранното партньорство по Програма „Коменски”, международен проект “More trees? Yes, please!“ между училища от България, Полша, Чехия, Румъния, Испания Естония, Португалия, Хърватска и Турция, премина неусетно и бе наситена с впечатления, сърдечни приятелства и много положителни емоции. През това двугодишно сътрудничество на проекта 2012- 2014 г. европейските училища съвместно се трудиха при изпълнение на дейностите. При визитите в различните държави се чувстваше удовлетворение от опознаване на природа, образованиe, култура, история. Финалната спирка на проекта остана в Чешка република, в град Клаштерец над Охри. Домакин на срещата е Základní škola.
Старши учители в начален етап Цецка Василева, координатор на проекта, Кося Евтимова, учител по музика, свързана с българската част от заключителния мюзикъл, Маргарита Стефанова, класен ръководител на ученическия екип – Виктория Ованнисян и Кристина Филипов от 25 до 30 май, посетиха Чехия, която ги впечатли с атмосфера и много забележителности.

6.06.vazov3
Заключителният международен мюзикъл, който се подготвяше от месеци, приключи успешно за плевенския екип. Децата общуваха с езика на български народни песни и танци на сцената на културния дом в партньорското градче Клаштерец над Охри. Обраха овациите на публиката от родители, учители, ученици. Вазовските момичета бяха истински артисти и показаха красноречиво на фона на прекрасната българска презентация темата „Присъствието на дървото в живота на хората“. Много приятна изненада на сцената беше, когато всички ученици и учители запяха посветената на проекта песен – станала химн, композирана от държавата-координатор (Полша).
Атмосферата там грабна и ученици, и учители със старинните сгради и катедрали, но най-вече със сърдечността на домакините. Клаштерец над Охри е малко, тихо и спокойно градче, но в него има величествен замък на порцелана, датиращ от средните векове. Карлови Вари пък омайва с величествена архитектура, но най-вече с лечебните извори. Много е любопитен ритуалът на пиене на горещата солена минерална вода в Карлови Вари. Тя се налива в порцеланови „бърдучета” с емблемата на курорта, превърнали се в основен туристически сувенир. От музея на “Ян Бехер“ се научават любопитни факти, че „13-ият течащ извор на Карлови Вари е Бехеровката – 200 годишна кралска напитка“. Така се нарича традиционният билков ликьор, произвеждан там.
Училището в партньорския град Клаштерец над Охри е цветно и изпъстрено по коридори, класни стаи, кабинети със снимки, табла, рисунки. В него има уникална спортна база – два модерно оборудвани физкултурни салона, плувен басейн, много зеленина и дървета в училищния двор.

6.06.vazov4
С тази среща приключи двугодишен период на взаимодействие и уникално международно партньорско общуване между екипи от различни държави. То способства за формиране у учениците от начален етап и учителите, участвайки в проекта, на ценности, свързани с общоевропейското културно пространство. Успешният финал на проекта „More trees? Yes, please!” по секторна програма „Коменски” е доказателство за доброто и ефективно сътрудничество между екипите от деветте училища-партньори, които за две години съвместна работа изградиха взаимоотношения, разкриващи възможности за следващи общи инициативи.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: