Младежки доброволчески център – Долна Митрополия стартира важен проект в Испания

01.06.2014 18:16

1.06.dancho1

Един от най-важните си проекти за годината започна Сдружение „Младежки доброволчески център“ – Долна Митрополия в Испания. Това информира неговият председател Йордан Христов. Проектът е свързан с демократичното гражданство и добрите практики между Общините и неправителствения сектор. Три държави – Испания, България и Италия изпращат участници, като от българска страна това е община Долна Митрополия и Сдружение „Младежки доброволчески център“.

1.06.dancho2
Идеята на проекта е да се обменят добрите практики на локално ниво и да се търсят решения на проблемите на младите хора. Община Las Rozas, Испания, е една от най-богатите общини около Мадрид. Тук процентът на младежката безработица е нисък – 6-7%. На среща с гостите на проекта дойде зам.-кметът на общината – Йанер Еспадас, представителят на Европейския Парламент Том Морган и младежкият консул Хуан Руиз. Ръководител на проекта от страна на Испания е Камила Васкес, а фасилитатор на обучението е един от най-известните и добри фасилитатори в Европа – Божко Нелкоски от Македония.
Проектът е определен като приоритетен за сдружението ни не само заради сложността си, а и заради ефекта от мултиплицирането на резултатите след приключването му, споделя Йордан Христов. Както не веднъж сме споменавали, кметът на Община Долна Митрополия – Поля Цоновска, стана известна с иноваторския си подход към решаване на проблеми, както и с доброто си сътрудничество с Читалищата и НПО сектора в региона, допълва той.

1.06.dancho3
Участник в този проект от страна на Сдружение е Цветина Лучева от СОУ „Евлоги Георгиев“ – Тръстеник. Въпреки сложността на тези проекти, които са най-високото стъпало в младежките проекти и се определят като „висш пилотаж“ , Цветина се представи на най-високо европейско ниво, което е отразено и в сертификата, който получи, разказа още председателят на Сдружението. Сертификатът й дава правото да е с едни гърди пред всички свои съученици и младежи на нейните години. Действително YouthPass сертификатът, който получиха всички участници, е изключително важен, тъй като Европейската комисия одобрява не повече от 5-6 такива проекта в цяла Европа за година и участието в такъв тип проекти се цени много и е добро попълнение към едно CV, отбеляза Данчо Христов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: