Плевенчани отбелязаха 24 май с шествие, начело с иконата на Кирил и Методий (галерия)

24.05.2014 15:29

24.05.may1

С празнично шествие от площад „Стефан Стамболов“ до барелефа на Светите братя Кирил и Методий започна днес честването на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май, в Плевен. Под звуците на Общинския духов оркестър шествието поведоха Плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенските православни храмове, които носеха икона на Св. Св. Кирил и Методий. В него се включиха ученици и преподаватели от детски градини и училища, които преминаха по ул. „Димитър Константинов“ до Съдебната палата, където се намира барелефът на солунските братя.

24.05.may2
Там митрополит Игнатий отслужи молебен за здраве, а многобройните участници в празника бяха приветствани от кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков и областния управител Илиян Йончев. На светлия празник 24 май повече от всякога се чувстваме значими като народ, дух и вяра, защото още през 9 век солунските братя Кирил и Методий създадоха свещените знаци, чиято родина стана България и ги дариха на цялото славянство, обърна се към плевенчани проф. Стойков. „Делото на първоучителите и техните следовници изгради силна и достойна българска нация, съхрани идентичността, традициите и вярата на народа ни през мрачното петвековно робство. Затова 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празник обичан и почитан, като ден на национална гордост и самочувствие, празник на духовната щедрост“, отбеляза в словото си кметът.

24.05.may3
На днешния ден ние почитаме делото на светите братя Кирил и Методий, които дават на страната ни онова просвещение и знание, което по-късно ще я превърне в доминиращ фактор на Балканите и Европа, не само във военно, но и в културно отношение, каза в словото си Илиян Йончев. Той изтъкна, че стотици години по-късно близо 252 милиона души още използват азбуката, чието начало е поставено от славянските първоучители. „Днес благодарим и на онези, които с вдъхновение, постоянство и упоритост пазят българщината, съхраняват родния език, възпитават бъдещите поколения и придават идентичност на нашето съвремие. На всички дейци на образованието, науката, културата и изкуството“, каза още той. Йончев посочи, че 24 май е и най-обединяващата българите дата, защото дори в трудни моменти тя е сплотявала духа и вдъхновявала чрез славното минало.

24.05.may4

 

24.05.may5

 

24.05.may6

 

24.05.may7

 

24.05.may8

 

24.05.may9

 

24.05.may10

 

24.05.may11

 

24.05.may12

 

24.05.may13

#тагове:

НАЙ-НОВИ: