Кой създаде психозата за радиация в Брестовец?

23.05.2014 15:02

Във връзка с публикуваната в сряда в медиите информация за открити метални радиоактивни отпадъци на сметището в село Брестовец днес в 12.18 ч. от пресцентъра на Община Плевен разпространиха следния текст, който публикуваме без редакционна намеса:

23.05.radiaciq1
„Резултатите от направените от Ваша страна измервания на метални отпадъци – шлака, показват, че няма радиоактивно замърсяване и измерените стойности 0,20 µSv/h са съизмерими с естествения радиационен фон /съгласно НОНРЗ 2012, приета с ПМС № 229 от 25.09.2012 г., обн. ДВ, бр. 76 от 05.10.2012 г./. Следователно посоченият метален отпадък – шлака, не представлява радиоактивен отпадък.” Това гласи становището на лицензираната лаборатория на Регионалната здравна инспекция – Враца, поделение на Министерството на здравеопазването, изследвала взетите от м. Сухия язовир край Брестовец проби от материал със съмнения за наличие на радиоактивни вещества. Становището е изпратено до комисар Емил Маринов, началник на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен.
Веднага след получаването на копие от документа във вечерните часове на 22 май кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков се срещна с жителите на Брестовец, за да ги уведоми за липсата на опасност. След различни информации в медиите обаче в селото се е създала масова психоза. Те са възмутени от факта, че нито един от компетентните и отговорни за преодоляване на ситуацията органи не е посетил кметството и не е разяснил подробности за случая и съответните мерки, свързани с него.
В тази връзка проф. Димитър Стойков изпрати днес писмо до Областни управител на Област Плевен със следния текст:
„Информирам Ви, че във връзка със създалата се извънредна ситуация в кметство Брестовец, Община Плевен, вследствие на сигнал за евентуално наличие на радиоактивни вещества на територията на нерегламентирано сметище в м. Сухия язовир в землището на селото, за 48 часа посетих кметството два пъти. След като разбрах за случая от медиите, защото не бях надлежно уведомен от кмета на селото и компетентните органи, незабавно отидох на самото място, където е открит материалът със съмнения за съдържание на опасни вещества, и се уверих, че са предприети необходимите мерки – взети проби и охрана на района. Продължих да следя ситуацията, изисквайки актуална информация от службите, отговорни за преодоляване на такива ситуации – Областна дирекция на МВР, ОУ „Пожарна и аварийна безопасност на населението”, Областна администрация – Плевен.
Преди да станат ясни окончателните резултати обаче, медиите публикуваха информации, че на мястото са открити отпадъци с наличие на радиационни вещества 200 пъти над нормата и всички местни жители трябва да се изследват в лицензирана лаборатория в столицата, в резултат на което в селото се създаде психоза.
На 22 май вечерта, веднага след като получих официалните резултати от измерванията, направени от лицензирана лаборатория във Враца, заминах за среща с хората от Брестовец. Пред всички тях прочетох заключението на специалистите, което гласи, че радиационният фон е в нормата за страната и не съществува опасност за тяхното здраве и живот.
Жителите на селото изразиха огромно недоволство от това, че втори ден никой от отговорните органи – Областна дирекция на МВР, ОУ „Пожарна и аварийна безопасност на населението”, Областна администрация – Плевен, не се появава на място и не ги информира за развитието на случая. Те настояват да знаят степента на опасност, да бъде установен извършителят и да бъде премахнато незабавно сметището. В тази връзка те заявиха, че ще предприемат гражданско неподчинение със следните действия:
1. Блокиране на пътя Плевен-Ловеч, което при разговора си с тях успях да отложа, макар и за кратък срок;
2. Блокиране на изборните секции в селото в изборния ден.
На основание гореизложеното считам за повече от наложителна спешна намеса на цитираните компетентни и отговорни органи и незабавни мерки за преодоляване на ситуацията и изпълнение исканията на жителите на Брестовец. Като първа стъпка очаквам от Вас съдействие за ускоряване окончателното становище на Агенцията за ядрено регулиране, което ще позволи свалянето на полицейската охрана в района на местността и пристъпване към заличаване на сметището.
Искрено се надявам на адекватна и навременна реакция от страна на Областна администрация – Плевен, както и останалите отговорни по случая органи.”
Кметът на Община Плевен изпрати писмо и до Кмета на Кметство Брестовец, което гласи: „При срещата ми с жителите на село Брестовец на 22 май 2014 год., на която присъствахте и Вие, те разказаха, че ясно и точно са Ви посочили името на бизнесмен, който по техни думи е изхвърлил материалите със съмнения за наличие на радиоактивни вещества в м. Сухия язовир в землището на селото, както и кога се е случило това. В тази връзка очаквам от Вас копия от докладите Ви, с които сезирате всички компетентни и отговорни органи по случая.”
Становището на Областна администрация – Плевен не закъсня, пристигайки на редакционните пощи в 14.32 ч. Ето какво пише областният управител Илиян Йончев (и тук текстът е публикуван без редакция от страна на „Плевен за Плевен“):

23.05.radiaciq2
„Адекватна и навременна реакция” от страна на Областна администрация – Плевен по случая с откритите остатъци от метални отпадъци край село Брестовец има и тя е факт още от следобедните часове на 20 май. По това време с комисар Маринов – началник на ОУБПЗН бяхме в помпената станция на Напоителни системи в района на местността „Карабоаз” и тогава постъпи сигналът от дежурните в ОУПБЗН. Всички необходими мерки бяха предприети на база на предварителна информация, че нивото на радиоактивност в откритата шлака е в нормите. Както знаете, това потвърдиха и данните на независимата лаборатория, изпратени официално от Регионалната здравна инспекция- Враца.
Смятам, че в подобни ситуации „няма време за губене” (в унисон със слогана на ГЕРБ в настоящата предизборна кампания) във воденето на официална кореспонденция, няма и да гадая защо кметът не е информиран за случая. Факт е обаче, че до днес вече има още два сигнала – единият от неизвестен общински съветник за радиоактивно замърсяване в района на бившия Ядрен завод (за което пък ние научихме от медиите) и за радиоактивност около сондаж в района на село Бреница, измерен с нерегистриран по законовия ред „Гайгер- Мюлеров” брояч, собственост на кмета на селото. Вторият случай е проверен от компетентните органи и напълно е отхвърлена версията за норми над допустимите.
Проведени са серия от разговори с експертите на Агенцията за ядрено регулиране и след като получим тяхното становище аз лично ще го залепя на кметството в село Брестовец. Дотогава всеки за себе си трябва да си отговори кой създаде психоза сред хората в населеното място. А трите случая провокират още един въпрос – дали това не организиран сценарий за ангажиране на органите на реда и защитата на населението в натоварената обстановка по подготовката на изборния ден.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: