Отборът на МУ-Плевен втори на Медицинската Универсиада!

22.05.2014 14:31

22.05.mu

На провелия се финален национален кръг на първата по рода си Медицинска Универсиада 2014 отборът на МУ-Плевен зае престижното второ място, информират от учебното заведение. На състезанието висшето училище бе представено от първокурсниците-медици Венелина Гандилева, Емил Попов, Наталия Зорнишка и Цанко Йоцов. Студентката Венелина Гандилева е абсолютен победител с най-висок брой точки от всички състезатели.
Медицинска Универсиада е проект на студенти-ентусиасти от МУ-София, които съвместно с представители на студентските съвети и локални АСМБ организации проведоха състезание за първокурсници, обучаващи се по специалност „Медицина”. Първият предварителен кръг беше проведен на място по университети, като най-добрите четирима студенти сформираха отбора на всеки факултет. Така във финалния кръг всеки от шестте медицински факултета беше представен от своя отбор.
Националният кръг протече с теоретична част, където студентите показаха своите знания по дисциплините Анатомия, Цитология и Хистология, Биология, Химия, Физика и Латински език. Тестът, включващ отворени и затворени задачи, беше изработен от преподаватели от всеки факултет в страната. Отделните медицински факултети отговаряха за различни области. Предварително бяха подготвени 3 варианта със задачи, запечатани и подписани от преподавател и представител на Студентски съвет, а финалният вариант бе изтеглен на самото състезание. Това гарантира обективността на конкурса и равнопоставеността на участниците. Практическата част беше свързана с показване на умения по микроскопиране и познаване на цитологични микроскопски препарати. По-важна бе оценката на уменията на студентите за долекарска помощ. Жури в тази последна задача беше БЧК, като плевенският отбор получи специални поздравление за своите умения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: