Алманах „Златна Панега” ще го има и занапред, обеща кметът на Червен бряг Павлин Фильовски

21.05.2014 8:51

21.05.almanah1

С тази оптимистична идея се ангажира кметът Павлин Фильовски на проведената в Червен бряг творческа среща с акад. Благовеста Касабова, информират от пресцентъра на Общината. Литературната вечер се състоя в Ритуалната зала и бе организирана от Дружеството на писателите „Златна Панега” и Община Червен бряг.

21.05.almanah2
Сред гостите в залата бяха кметът и секретарят на Общината, бившият кмет – Данаил Вълов, който спомогна активно за учредяването на литературното дружество „Златна Панега” и издаването на поредицата от шестте едноименни алманаха, както и много от местните писатели и литературни деятели. Срещата бе открита от писателя Васил Милев, който направи кратка ретроспекция на литературния живот в България от последните 30 години и мястото на именитите червенобрежки творци в него. Изтъкна приноса на досегашния главен редактор на алманаха, твореца Цветан Генов, с когото с прискърбие се разделихме миналата година, но който остави запомняща се следа в духовната съкровищница на града и на страната ни. Неговата съпруга, доц. Рени Чакърова, прочете едно от най-прочувствените посвещения, написани от Цветан Генов за акад. Благовеста Касабова – „Годеница на дъжда”.

21.05.almanah3
Акад. Благовеста Касабова е член на Българската академия на науките и изкуствата – БАНИ. Родена е в Козлодуй. Завършила е Девическата гимназия в Плевен и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Дълги години работи като редактор в издателство “Народна младеж”. Публикува многобройни литературно-критически и публицистични материали в литературния и периодичния печат. Автор е на повече от 20 книги. Носителка е на национални награди: за принос в литературата на Министерството на културата, за литературна критика на Съюза на българските писатели, приз “Калина Малина” и др. Тя сподели, че срещите с червенобрежката интелигенция винаги са я зареждали с позитивизъм и вяра и благодари сърдечно на организаторите на тази творческа вечер.
Кметът на Община Червен бряг поднесе най-големия подарък на пишещите събратя като обеща, че ще направи всичко възможно, поредния 7-ми брой на алманах „Златна Панега” в най-скоро време да стигне до своите читатели, защото „това ще е в полза на творческата интелигенция на целия ни регион”, изтъкна Павлин Фильовски.
Снимки: tribunanews

#тагове:

НАЙ-НОВИ: