Рекорден брой участници на Фолклорните приумици в Червен бряг

15.05.2014 14:47

15.05.cherven1

Деветият Регионален детско-юношески конкурс „Фолклорни приумици“ за певци, инструменталисти и танцьори, тази година събра в Червен бряг над 200 участници, информират от сайта на Общината. През годините Конкурсът се утвърди като значимо събитие в областта и региона и стана неразделна част от Националния културен календар. Неговата цел е да съхрани и популяризира българското песенно, инструментално и танцово фолклорно изкуство. Да стимулира интереса на все повече деца и млади хора към фолклорното богатство на Северна България като ежегодно им предоставя възможност за изява. Организира се от Народно читалище „Н. Й. Вапацаров 1908”, с подкрепата на Община Червен бряг.

15.05.cherven2
На сцената на червенобрежкото читалище се изявиха даровити деца и младежи от 10 селища от страната – Берковица, Монтана, Дряново, Габрово, с. Царева ливада и с. Горник, от Плевен, Луковит и Кнежа, както и домакините от Червен бряг. Публиката имаше възможността да види многото индивидуални и групови изпълнители на народни песни; народни инструменти – кавал, гъдулка, тамбура; камерни народни танци; класически инструменти – пиано, акордеон, струнни и духови. Те бяха оценявани от жури – преподаватели в Националното училище по изкуствата в Плевен.
На всички изпълнители бяха присъдени грамоти за участие, раздадени бяха 50 медала на класираните на първите три места, в съответния раздел и възрастова група, както и много плакети и поощрителни грамоти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: