Информационният център на Илияна Йотова в Плевен даде глас на хората с увреждания

15.05.2014 9:41

Дългата процедура по обжалване на документите, които се движат от ТЕЛК до НЕЛК и НОИ и обратно до лекарските комисии по места, обрича получателите на група инвалидност на поне половин година безпаричие. Те не получават пенсии, докато комисиите разглеждат казусите и се изчакват за вземане на окончателно решение, и докато НОИ не впише в регистрите си нова или променена група на инвалидност. В тези случаи хората с увреждания получават само 110 лв. социална пенсия, изключени са от списъците с интеграционни добавки и никой не им възстановява загубеното заради чиновническата мудност.

il1

Това споделиха като проблем представители на различни клубове на хора с увреждания на дискусия в информационния център на Илияна Йотова в Плевен. Военно инвалидите сред тях обясниха, че ТЕЛК напоследък режат групите им за инвалидност и определят заболяванията им като общи. Лекарските комисии отказвали да признаят и военно причинност при някои пациенти и така ограничавали социалните им придобивки. По военно – причинност могат да търсят становище на ТЕЛК съпруги, съпрузи и деца. Хората с увреждания предлагат да се промени и абсурдната наредбата на ТЕЛК, която задължава болните с категорично констатирани хронични заболявания да се явяват пред комисията периодично за потвърждаване или промяна на група инвалидност.

il2
Хората с увреждания настояват при старт на всякакви инициативи и проекти по благоустрояване на градската среда, да се мисли и за тях – как да се застроява окръжаващата среда, как да са организирани транспорта и комуникациите, за да не се затрудняват хората със специфични потребности при получаване на услуги. Сега те се оплакват от липсата на скосявания и подходи по тротоарите в града, липса на подстъпи към кметствата в общината, а достъпът за инвалидите във ІІ ДКЦ в Плевен е почти невъзможен заради реконструкцията на централната градска част. Те предлагат също да се възстановят съществувалите производствени кооперации за хора с увреждания.
Дискусията беше проведена в информационния център на Илияна Йотова във връзка с подготовка на предложения за изготвяне на общо европейско законодателство и специален европейски закон за тази група в обществото. Приблизително 80 млн. души в Европейския съюз – една шеста от населението му, имат увреждания. Често те са възпрепятствани да участват пълноправно в социалния и икономическия живот от бариери, свързани с отношението към тях и заобикалящата ги среда. 53% от европейците считат, че дискриминацията въз основа на увреждания или възраст е щироко разпространена в ЕС. Ето защо хората с увреждания се нуждаят от социална защита, от равен достъп до транспортни услуги, до обучение, до работни места.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: