Илиян Йончев откри международна кръгла маса, посветена на работата за ромите

14.05.2014 12:47

14.05.romi

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев откри международна кръгла маса „KOMPASS – професия и работа за ромите”. В нея участват представители на местните власти, държавните институции, неправителствени организации и заинтересовани страни. По време на срещата са представени и обсъдени политиките за интеграция на ромите в Плевенска област в по-широк европейски аспект.
В словото си областният управител припомни, че българското правителство ясно е заявило подкрепата си за европейската политика за интегриране на ромите и превръщането на равноправието в приоритет на Европейския съюз. Като примери той посочи постигнатото споразумение с Конфедерация Швейцария за подпомогне на България в подобряването на живота и създаване на подходящи условия за устойчива интеграция на социално изключени роми и хора от други уязвими групи. Предвидените средства са 7 200 000 швейцарски франка за срок от 4 години. „Норвежкото правителство заяви готовността си за инвестира 800 хиляди евро през следващите две години за подготовка на роми, студенти в медицински специалности. Средствата са за стипендии и за подготвителни курсове. Посолството на САЩ обяви пет позиции за стажанти през лятото на тази година за студенти от ромски произход или наскоро завършили“, посочи Йончев.
Илиян Йончев сподели, че от началото на тази година с национални средства са подкрепени 10 проекта на неправителствени организации, работещи по темата, а за първи път към Министерски съвет ще работят петима роми като консултанти по въпросите на своя етнос. „Тази стъпка бе предприета на база на прогнози на Световната банка, че към 2020 година 23% от трудоспособното население у нас ще е от ромски произход. Въпреки че в момента като роми се самоопределят едва 5% от българските граждани, те са най-голямото етническо малцинство в Европа“, каза още той.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: