Уникални документи представиха в изложба в Административния съд в Плевен

12.05.2014 14:22

12.05.admin1

Ден на отворените врати се проведе днес в плевенския Административен съд. Инициативата е насочена към популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите, както и към повишаване на доверието в работата на съда. Ръководството на институцията покани жителите на Плевен, за да ги запознае с организацията на работа в съда, да им покаже аспекти от работата на съдиите, съдебните служители и отделните служби.

12.05.admin2

В заседателната зала на третия етаж бе подредена изложба на архивни документи и материали, свързани с правораздавателната дейност в област Плевен през годините, предоставени с любезното съдействие на Държавен архив – Плевен. Сред интересните материали, които се показват за първи път пред публика, са граждански дела, молби, протоколи и решения на Плевенския окръжен съд от 1879-1880 г., диплом на адвокат Белизар Каракашев за завършено висше образование по право, издаден от Университета в Женева, Швейцария на 14 юли 1892 г., крепостни актове от 1904 г., както и първи брой на вестник „Съдебен служител“ – орган на Съюза на съдебните работници в България, от 15 юни 1945 г.

12.05.admin3
Председателят на Административен съд – Плевен, Полина Богданова – Кучева, сподели, че това е една инициатива, която съдът е искал да осъществи още миналата година, по време на първия Ден на отворените врати. Тогава, обаче, не ни достигна време, тъй като ценността на тези документи е голяма и се изисква доста сериозна предварителна подготовка, за да бъдат изнесени от архива, посочи тя. Както обясни Габриела Вълова – старши експерт в Отдел „Държавен архив“ – Плевен, хранилищата в плевенския Архив са с определена влажност и температура и документите се съхраняват в специални кутии, като условията отговарят на всички необходими изисквания.

12.05.admin4
Също така, в съдебна зала №1 на Административен съд – Плевен от 11.30 часа и от 14.00 часа беше представено публично разпределение на съдебните дела, като свидетели как точно се случва това станаха ученици от плевенски училища.

12.05.admin5

 

12.05.admin6

 

12.05.admin7

#тагове:

НАЙ-НОВИ: